Реклама

Ірпінцям показали артефакти, присвячені відновленню енергопостачання на Київщині (відео)

Рівно два роки минуло з того часу, як після суцільної темряви Ірпінь побачив світло. Щоб нагадати всім про масштабну роботу енергетиків навесні 2022 року біля Ірпінського краєзнавчого музею виставили експозицію артефактів. Тут — понівечена трансформаторна підстанція, пошкоджені електродроти та інше устаткування. І це – лише малесенька частина із того, що побачили енергетики, коли повернулися в деокуповані населені пункти Київщини. 

Сергій Буряк, керівник Бучанського регіону ДТЕК Київські регіональні електромережі:

«Коли ми перші дні сюди потрапили після деокупації міста Ірпінь, ми побачили в якому стані наші мережі. Вони були взагалі зруйновані і ми були дуже вражені, що ці орки нам таке зробили».

Саме Сергій у той час керував процесом відновлення енергопостачання у Приірпінні. Каже, тоді думали, що на все піде щонайменше 3 місяці. А справилися лише за 45 днів. І це, в першу чергу,  завдяки допомозі колег з інших регіонів України. Тоді щодня тільки в Ірпені працювало понад 350 працівників ДТЕКу.

Сергій Буряк, керівник Бучанського регіону Сергій Буряк, керівник Бучанського регіону ДТЕК Київські регіональні електромережі:

 «Закарбувалися  в голові ті моменти, коли наші колеги з інших осередків компанії ДТЕК, а саме з Одеси, з Дніпра приїхали сюди.  Ми зустрічали в Ірпені колону, а ця колона була понад 2 кілометри. На вулицях зустрічали їх люди, аплодували, що енергетики зайшли сюди і будуть проводити відновлення мереж в Ірпені, Бучі і так далі».

Це здається неможливим, але лише за півтора місяці енергетики відновили на Київщині 3000 трансформаторних підстанцій та 10 000 кілометрів ліній електропередач.

Віталій Шайда, керівник ДТЕК Київські регіональні електромережі:

«Я просто хочу, щоб Ви уявили, що таке 10 тисяч кілометрів ліній. Це як від Києва до Вашингтона. Це досить такий великий обєм! Ми з цим справилися досить швидко і подали людям світло»

Відновлення енергопостачання на Київщині відбувалося у вкрай небезпечних умовах. Над головами літали ракети, а під ногами ховалися вибухонебезпечні предмети, залишені окупантами. Але навіть це не зупинило енергетиків.

Віталій Шайда, керівник ДТЕК Київські регіональні електромережі:

«Вони коли побачили це все, то всі рвалися в бій, щоб все відновити. Вони казали, що це є наш фронт і ми повинні все зробити для того, щоб у клієнтів було світло. Тому ми більше стримували людей, щоби роботу цю зробити більш безпечнішою, щоб наші люди були живі, здорові і відповідно було в наших клієнтів світло, щою в кожну оселю, в кожну домівку воно попало»

Зараз, під час масованих атак росії на критичну інфраструктуру України, енергетики продовжують мужньо тримати свій фронт. І поки воїни світла, як їх часто називають, борються за світло у наших домівках ми можемо їх підтримати ощадливим використанням електроенергії.

Микола Бойко, перший заступник голови КОВА:

«Сьогодні ви допомагаєте іншим регіонам нашої держави. На жаль, продовжуються обстріли, продовжуються руйнування критичної інфраструктури , але ви пліч-о-пліч стоїте і робите свою роботу, надаючи людям світло. Світло вже перемогло темряву і в майбутньому обовязково переможе темряву. Дякую вам! Слава Україні! Героям слава!«.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!