«Ірпіньводоканал»: звідки і як потрапляє вода до споживачів (відео)

Звідки береться вода, яку «Ірпіньводоканал» подає в крани споживачів? Її добувають із-під землі. Ось під цим люком знаходиться свердловина, яка щогодини видає на-гора понад 30 кубометрів води із 90-метрової глибини.

Олександр Костюк, начальник ВТВ КП «Ірпіньводоканал»:
«Два водоносні горизонти в нас експлуатуються. Перший – це Бучаксько-канівський. 90% води, яка тече з кранів, видобувається з цього водоносного горизонту. Також ми експлуатуємо Сеноманський водоносний комплекс. Це менша кількість води – десь процентів 10, іноді до 20 – це також вода, яка потім потрапляє до споживача».

Ця свердловина розташована на території станції другого підйому на вулиці Чехова. У самій свердловині вже встановлений спеціальний фільтр, який перешкоджає піску потрапити в трубу. А ще один фільтр знаходиться на виході свердловини – він затримує всі тверді речовини, які могли в неї потрапити. Звідси вода подається на станцію доочищення та знезалізнення, після цього – в резервуари чистої води, а звідти вже станція другого підйому відправляє її в мережу.

Олександр Костюк:
«Ще також є свердловини, які подають воду безпосередньо в мережу. Але ці свердловини більше експлуатують у посушливий період, влітку, коли є більша потреба у воді».

Термін експлуатації свердловин – у середньому 20 років. Зараз в Ірпені діє 55 таких об’єктів. Робота кожного з них відображається на моніторах у пунктах диспетчеризації, які знаходяться на станціях водопостачання. Комплексна комп’ютерна програма дозволяє  диспетчеру на відстані контролювати, скільки води подає свердловина, наскільки заповнені резервуари, сигналізує про можливі збої тощо.

Олександр Костюк:
«У разі погіршення подачі води, продуктивності свердловини чи якихось стрибків в електрообладнанні вони (диспетчери) це бачать на моніторі компютера».

Окрім онлайн-контролю, працівники «Ірпіньводоканалу» регулярно обстежують свердловини особисто та дбають за їхній технічний стан.


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300