Кабмін посилив в Україні обмежувальні заходи

Photoeditorsdk Export 2020 03 25t172732.154

Кабінет Міністрів посилив обмежувальні заходи, спрямовані на запобігання поширенню в Україні коронавірусу та пов’язані з дією режиму карантину.

Як інформує Telegram-канал прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, додатково до рішення про запровадження по всій країні надзвичайної ситуації Кабмін постановив «належним чином облаштувати КПП з обов’язковим санітарним оглядом громадян та пропуском лише після медичного огляду осіб та дезінфекції транспортних засобів; залучити до роботи на цих пунктах працівників та технічні засоби МОЗ, Нацполіції, Нацгвардії, ДСНС, Держпроспоживслужби».

«Усі приміщення, дороги та тротуари мають проходити ретельну дезінфекцію», — сказано в повідомленні.

Також Кабмін прийняв постанову, ініційовану Міністерством охорони здоров’я, яка розширює повноваження медичних закладів, інформує фейсбук-сторінка МОЗ. Постанова передбачає, що заклади охорони здоров’я матимуть право:
— проводити обов’язкове медичне обстеження осіб, які мають симптоми COVID-19 або перебували в контакті з людьми, яким установлено діагноз COVID-19, якщо ці особи відмовляються від обстеження в добровільному порядку;
— здійснювати обов’язкову госпіталізацію таких осіб;
— призначати карантин особам, яким установлено діагноз COVID-19 та які ухиляються від лікування в добровільному порядку.

МОЗ має розробити й затвердити порядок:
— обов’язкової госпіталізації осіб, яким установлено діагноз (або підозру) COVID-19 та які ухиляються від лікування, обстеження чи перебування на карантині (самоізоляції) в добровільному порядку;
— обов’язкової самоізоляції осіб, яким установлено діагноз (або підозру) COVID-19, та осіб, які з ними контактували.

Національна поліція та Національна гвардія забезпечуватимуть охорону громадської безпеки і порядку на територіях, що прилягають до об’єктів, на яких проводяться заходи з обов’язкового обстеження, госпіталізації або карантину.

Під час засідання уряду прем’єр-міністр закликав урядовців розробити пропозиції щодо повного закриття пасажирських перевезень через кордон.

«Пропонується розробити план щодо закриття кордонів з точки зору будь-яких пасажирських перевезень. У цьому є нагальна необхідність, тому що за останні тижні ми бачимо, що єдиним джерелом потрапляння коронавірусу в Україну був потік громадян із-за кордону, і цей потік продовжується. Це посилює і збільшує кількість заражених цією інфекцією людей. Пропонується Міністерству інфраструктури, Міністерству юстиції, Міністерству внутрішніх справ, Міністерству закордонних справ, профільним віцепрем’єр-міністрам розробити і невідкладно надати пропозиції щодо закриття кордонів України для будь-якого пасажирського сполучення або перетинання. До кінця п’ятниці ми маємо зупинити будь-який пасажирський рух через кордони України в обидва боки. Ми невідкладно зберемо позачергове засідання уряду, щоб це рішення затвердити», — сказав Денис Шмигаль.

Члени уряду також затвердили законопроєкт, який передбачає кримінальну відповідальність за незаконний експорт товарів протиепідемічного призначення.

«За вивезення у значному розмірі — максимальна санкція статті передбачатиме до трьох років позбавлення волі. За такі ж дії, вчинені повторно, групою осіб або у великому розмірі — від трьох до шести років позбавлення волі», — зазначається на Telegram-каналі прем’єра.

Крім того, Кабмін заборонив своєю постановою в період карантину позбавляти громадян житлових субсидій, а також підтримав ініціативу щодо призначення субсидій громадянам, які втратили роботу в цей період. Для цього безробітні мають зареєструватися в службі зайнятості — це можна зробити онлайн. Також на час карантину уряд збільшує субсидії для оплати житлово-комунальних послуг у середньому на 300 грн. Цей механізм має запрацювати після ухвалення Верховною Радою закону про Стабілізаційний фонд.

Водночас, як повідомляє Урядовий портал, рішенням Кабміну рекомендовано державним органам, органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам та організаціям усіх форм власності на час дії обмежувальних заходів не допускати звільнення працівників, які виконують роботу вдома, та працівників, які перебувають у відпустці без збереження заробітної плати, а також утриматись від кадрових змін в органах управління. 

За словами міністра юстиції Дениса Малюськи, «за працівниками зберігаються їхні трудові права і оплата праці на час обмежувальних заходів, а також роботи з дому; це стосується як державних службовців, так і працівників приватного сектору».

Нагадаємо, сьогодні Кабінет Міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації на всій території України на 30 днів. Також було вирішено продовжити на той же період — до 24 квітня —загальнодержавний карантин.


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV та отримуйте якісну інформацію!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

НОВИНИ

В Ірпені влаштували свято Масниці для дітей вразливих категорій (відео)

Сьогодні, 10:39

Детальніше
Ірпінців запрошують на забіг «Єднання України 2024»

Сьогодні, 10:24

Детальніше
ІЛІТ відвідав заступник Міністра соціальної політики України з питань цифрового розвитку (відео)

18 Mar 18:14

Детальніше
Історичний день: Київщина та штат Вашингтон підписали меморандум про співпрацю

18 Mar 13:57

Детальніше
Спортсмени з Ірпеня вибороли 3 місце на Чемпіонаті Києва з кікбоксингу

18 Mar 09:54

Детальніше
Ситуація є найбільш оптимальною: скільки потрібно часу, щоб дістатися з Ірпеня до Києва

17 Mar 15:32

Детальніше
Українська міфологія крутіша за Marvel: у Києві презентували фентезі за мотивами українських міфів «Кий і морозна орда»

17 Mar 13:51

Детальніше
В Ірпені показали документальну виставу про права жінок і гендерну рівність (відео)

17 Mar 13:41

Детальніше
Всі новини