Кабмін вирішив продовжити і пом’якшити карантин

Photoeditorsdk Export 2020 05 04t191712.218

Кабінет Міністрів продовжив карантин в Україні до 22 травня та водночас вирішив із 11 травня зняти низку обмежень. Відповідні зміни були ухвалені на сьогоднішньому урядовому засіданні.

«У нас відбувається пік захворюваності, проте ситуація на сьогодні є контрольованою, і ми наближаємося до так званого «помірного плато», коли ситуація є рівною і немає різкого зростання. Ми рухаємося за оптимістичним прогнозом розвитку епідемії», — заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

За його словами, це дозволяє з 11 травня розпочати зняття перших обмежень і перейти до концепції адаптивного карантину.

Зокрема, будуть відкриті для відвідувань парки, сквери, зони відпочинку. Буде дозволена оптова й роздрібна торгівля непродовольчими товарами, зможуть працювати заклади побутового обслуговування населення, перукарні й салони краси, «але за дотримання протиепідемічних заходів, які розроблені Міністерством охорони здоров’я України».

«Ми дозволимо роботу закладів громадського харчування «на виніс», роботу літніх майданчиків кафе й ресторанів просто неба — у закладах, зареєстрованих як оператори потужності. Стоматологи, аудитори, адвокати, нотаріуси, сервіс побутової техніки. Постанова буде опублікована і бізнес зможе бачити чітко, в яких сферах ми плануємо пом’якшення карантинних заходів з 11 травня», – повідомив глава уряду.

Також відновляться «тренування в командних видах спорту для професійних команд на закритих базах».

Крім того, проєкт постанови передбачав дозвіл на відкриття музеїв і бібліотек, однак при обговоренні рішення в. о. міністра культури та інформаційної політики Світлана Фоменко висловила побажання, «щоб цей пункт стосувався музеїв та історико-культурних заповідників, але не стосувався бібліотек».

«Щодо специфічних умов дезинфекції в музеях, де не можна застосовувати провітрювання або дезинфектори, ми б хотіли окремо з МОЗом прописати відповідні протоколи, і тільки після цього відкривати ці заклади», — додала вона.

«Розуміючи економічну ситуацію, яка є в країні, ми йдемо на достатньо ризикований вихід із карантину, і повинні дуже чітко дотримуватися тих правил, які будуть затверджені. У разі загрози, якщо ми раптом побачимо різке зростання захворюваності, будемо терміново вносити зміни», — наголосив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Продовжувати дотримуватися карантинних правил закликав громадян і прем’єр. «Це заклики не тільки уряду, а й наших лікарів, які зараз, фактично, на передовій. Передчасне або хаотичне послаблення карантину буде означати, що зусилля всіх українців були даремними. Тому дуже важливо правильно завершувати процес карантину», — підкреслив він.

За словами очільника уряду, напередодні зняття частини обмежень необхідно буде провести засідання обласних і національної комісій техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, і «в залежності від ситуації, яка буде на 11 травня, прийняти рішення щодо окремих карантинних обмежень у тих регіонах, де епідеміологічна ситуація є гіршою, ніж у цілому по країні». «Це так званий адаптивний механізм карантину, яким ми будемо користуватися, очевидно, протягом цього року — в залежності від того, як буде коливатися ситуація в різних містах, селах, селищах, областях, регіонах», — сказав Денис Шмигаль.

Попри скасування частини обмежень, загальний режим карантину в Україні продовжили до 22 травня.

«Всесвітня організація охорони здоров’я продовжила дію глобального режиму надзвичайної ситуації, тому для нас теж пом’якшення карантину не означає його повне зняття. Карантин буде продовжений до 22 травня. Далі ми будемо дивитися, як розвиватиметься пандемія у світі та як буде відбуватися коливання кривої захворюваності у нас в Україні. Якщо в якомусь регіоні або місті буде спалах, то саме там будуть вводитися локальні обмеження», — відзначив прем’єр.

Перед голосуванням він запропонував урахувати пропозиції членів уряду та прийняти постанову — з доопрацюванням документа протягом двох днів.


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV та отримуйте якісну інформацію!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300