Кандидат по 95-му округу Горобець замовив фейкове опитування псевдосоціологам

Photo 2019 07 17 22 16 23

Кандидат до Верховної Ради України по 95-му округу Олександр Горобець потрапив у черговий скандал. 16 липня він оприлюднив результати соціологічного опитування, проведеного громадською спілкою «Фонд інноваційних проектів», згідно з яким за Горобця готові віддати свої голоси 28,4% виборців. Втім, журналісти знайшли «Фонд інноваційних проектів» у базі псевдосоціологів «Продавці рейтингів», куди авторитетне видання «Тексти.org.ua» вносить продажні компанії, які публікують фіктивні результати неіснуючих досліджень. Про це повідомляє «Рупор Київщини».  

Згідно з результатами фейкового опитування «продавця рейтингів» «Фонду інноваційних проектів», за Горобця готові голосувати 28,4% виборців, а за лідера партії «Нові обличчя» та екс-мера Ірпеня Володимира Карплюка – 23,6%. Цю інформацію Горобець та його команда активно поширювали, в тому числі й через замовні матеріали на місцевих сайтах-«помийниках» («Погляд» тощо).

Результати фейкової соціології кардинально відрізняються від результатів соціологічного дослідження, проведеного авторитетною компанією «Социс» серед 1000 респондентів 95-го округу з 1 по 4 липня 2019 року методом «face-to-face». При імітації виборів до Верховної Ради України (серед тих, хто піде на вибори та визначився з вибором), згідно з дослідженням «Социс», за Володимира Карплюка готові проголосувати 43,9% опитаних, Олександра Горобця можуть підтримати 21,1%, кандидата від партії «Європейська солідарність» Андрія Янченка – 4,7%, кандидата від партії «Удар» Мирославу Смірнову – 4%, кандидата від партії ВО «Батьківщина» Андрія Нагребельного – 3,2%, кандидата від партії «Голос» Михайлину Скорик-Шкарівську – 3%, самовисуванців Олександра Тигова та Михайла Гаврилюка – по 2,2% респондентів.

Громадська спілка «Фонд інноваційних проектів» уже була фігурантом псевдосоціологічних скандалів. Дані соцопитувань Фонду публічно з’явилися лише один раз, а саме 25.03.2019 р. в ефірі телеканалу «Інтер», тобто за п’ять днів до першого туру президентських виборів. Показник Юрія Бойка в цьому опитуванні був практично вдвічі більший, ніж в інших опитуваннях, проведених авторитетними службами. За даними Фонду, Бойко нібито міг навіть потрапити до другого туру (хоча за результатами голосування посів аж четверте місце з 11,67%).

Нам не вдалося знайти інформацію, хто, коли і де презентував ці неймовірні результати Фонду. За даними державного реєстру, керівником Фонду є вже відомий нам Сергій Дем’янов, який кілька разів презентував сумнівні дані від маловідомих служб.

У 2012 році як директор Інституту досліджень регіонального розвитку України та як керівник соціологічних проектів Центру «Третій сектор» Сергій Дем’янов презентував завищені рейтинги партії «Україна — вперед!». У 2018—2019 роках уже фігурував як керівник сектору досліджень Центру соціального інжинірингу «РАНД», який піарив та презентував фіктивну соціологію Сергія Капліна та Олександра Мороза.

У 2014-му Сергій Дем’янов засвітився як науковий консультант директора Аналітичного центру «Універсітас» – завищував рейтинг партії «ЗАСТУП» – політичного проекту колишнього соратника Януковича Сергія Арбузова.

Цікаво, що саме за квотою партії колишніх регіоналів «ЗАСТУП» членом ОВК 95-го округу є Сергій Гапон – юрист скандального дерибанщика Лісової Бучі Олексія Зіневича, відомого в регіоні як «Льоша Зіна». Зіневич супроводжує Олександра Горобця під час зустрічей з виборцями. Окрім дерибану лісу в Бучі, Зіневича неодноразово звинувачували в маніпуляції інформацією, чорному піарі, брудних інформаційних кампаніях та обмеженні свободи слова на Київщині.

Втім, Горобця супроводжує не лише Зіневич, а й один із найбільш скандальних забудовників Київщини Віктор Крупій, який разом із Ігорем Вишняковим (переховується від слідства в Іспанії) обдурив інвесторів ЖК «Благодатний», а разом із колишнім регіоналом, мером Бучі Анатолієм Федоруком кинув інвесторів ЖК «Голд Сіті».

Раніше журналісти звинувачували Горобця у причетності до дерибану державних коштів у ДП «Укрспирт». Наразі Горобець є забудовником, його компанія ТОВ «Сфера житлобуд» забудовує Софіївську Борщагівку, зокрема, будує ЖК «Софіївська сфера».

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

НОВИНИ

«Україні потрібен свій фантастичний всесвіт» — автор фентезі «Кий і морозна орда» Нік Лисицький

Сьогодні, 16:14

Детальніше
Ірпінь закуповує 77 ударних дронів

Сьогодні, 15:38

Детальніше
Ірпінська громада вшанувала пам’ять жертв трагедії на Чорнобильській АЕС

Сьогодні, 13:09

Детальніше
В Ірпені відбудовують багатоповерхівку на вул. Київській, 53

Сьогодні, 10:20

Детальніше
Учні ІЛІТ говорили про життєвий вибір із письменницею й журналісткою Оленою Пшеничною (відео)

25 Apr 19:56

Детальніше
Представники Ірпеня долучились до обговорення проблемних питань підтвердження права власності за зруйноване житло

25 Apr 19:43

Детальніше
Артем Гурін та його родина отримали 300 000 грн матеріальної допомоги, - протоколи комісії

25 Apr 18:35

Детальніше
Добудова медичного центру на вулиці Садовій в Ірпені почнеться уже в найближчі тижні (відео)

25 Apr 11:15

Детальніше
Всі новини
300x300