Хто і як контролює якість води «Ірпіньводоканалу» (відео)

У лабораторному центрі «Ірпіньводоканалу» щодня проводять більше сотні досліджень питної води, яка подається в централізовану мережу.

Тетяна Жигалова, лаборантка:
«Щодня ми проводимо 150 досліджень. Це хімічні й мікробіологічні дослідження».

Згідно з державними санітарними нормами фахівці мають систематично контролювати якість води на всьому її шляху до споживача.

Оксана Наконечна, начальниця лабораторного центру КП «Ірпіньводоканал»:
«У нас кожен день розписаний на відбір проб – просто по різних точках. У нас є план-графік відбору проб, згідно з яким ми відбираємо їх на свердловинах, мережах та станціях».

Загалом на балансі «Ірпіньводоканалу» – 104 свердловини. З’ясувалося, що 48 із них подають воду в мережу, минаючи станції очищення. Це тому, що якість води в них відповідає нормам і додаткового очищення не потребує. За такими свердловинами контроль особливий – лаборанти беруть проби води в них щомісячно. Саме на такій свердловині й відбувається зараз відбір зразків.

Оксана Наконечна:
«Відбираємо зразки спочатку в стерильну тару для проведення баканалізу, потім ми відбираємо у пластикову тару для проведення хіманалізу. Це акт відбору проб, у якому фіксується, що ми відбирали, де і в якій послідовності».

А це вже станція очищення та знезалізнення води. Таких об’єктів в «Ірпіньводоканалу» шість. Ось ця – на Чехова – найпотужніша. Вона забезпечує чистою водою майже 70% споживачів Ірпеня. На цю станцію качають воду водночас із 16 свердловин. Лаборанти беруть зразки на вході й на виході води, після її очищення. І роблять вони це щотижня на всіх таких станціях.

Оксана Наконечна:
«Основні показники, які ми контролюємо – це залізо, аміак, марганець. І на виході теж ці показники. Хоча ми завжди беремо на повний аналіз – це 25 показників».

Забирають проби також із кожної свердловини, які качають воду на станції очищення. У такий спосіб контролюють роботу самої свердловини, щоб у разі потреби зупинити її чи зробити відповідну профілактику. У лабораторному центрі кажуть – у таких свердловинах часто визначають перевищення заліза та аміаку. Але після очищення вода вже якісна. У лабораторії запевняють – у результаті дослідження жодних відхилень від норми води, що подається в мережу, не виявлено.


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300