Хто і коли наведе порядок у Біличанському лісі?

У Дні національних парків, що відзначаються наприкінці квітня у всьому світі журналісти ITV заїхали до Біличанського лісу, який 5 років тому став Національним парком України. Те, що вони побачили — вражає. Непрохідні чагарники, а головне безліч поваленого сухостою, який ніхто не прибирає. Місцеві кажуть, що таким ліс не пригадують.

У це складно повірити, але перед нами – один із національних природних парків України. Ми у Коцюбинському. Усе селище по периметру оточує легендарний Біличанський ліс. І якщо раніше, кажуть місцеві мешканці, він було найкращим місцем для відпочинку, то зараз перебувати у лісі просто небезпечно.

Найближча до селища смуга лісу у жахливому стані. Чагарники, сміття, а головне маса поваленого сухостою, що вкриває цілі галявини. Деякі дерева роками просто лежать, перекриваючи стежки. Деякі – небезпечно нависають над головою.

Сергій Даніш, Коцюбинський селищний голова:

«Раніше дивишся – і 200-300 метрів між дерев проглядалося, навіть чагарників  кущів не було».

Богдан Слюсаренко, член виконкому Коцюбинської селищної ради

«Ми так и просим у лесников — расчистить хотя бы метров 200, чтобы люди могли гулять. Где здесь тропинки? Как мамочки с колясками смогут пройтись по лесу, который называется национальный парк».

Статус нацпарку Біличанський ліс отримав ще у 2014-му. Тоді указом президента його приєднали до національного парку «Голосіївський». Однак землекористувачем території залишилося комунальне підприємство «Святошинське лісопаркове господарство». Щоб з’ясувати, чому територія нацпарку сьогодні виглядає саме так, ми звернулися до адміністрації НПП «Голосіївський». Там кажуть – за це не відповідають.

Олександр Чорнобров, в.о. директора НПП «Голосіївський»:

«80% чи 75% Святошинсько-Біличанського відділення парку сама нерегульована частина парку. Там є заповідна зона. Якщо ця частина парку не є заповідною зоною, то це – зона відповідальності Святошинського лісопаркового господарства, вони є балансоутримувачем цієї території. Ми до них неодноразово зверталися».

Про те, що відповідальним за стан Біличанського лісу є Святошинське ЛПГ нам підтвердили і у Міністерстві екології України, якому підпорядковуються усі національні парки.

Сергій Матвєєв, заступник директора департаменту Міністерства екології України:

«Навіть якщо би там не було би парку, то вони мали би доглядати за цією територією, тому що це ліси рекреаційного призначення».

Також у Міністерстві сподіваються, що цього року нарешті завершиться процес винесення меж Біличанського лісу в натуру, на що минулого року виділили понад 2 мільйони гривень. А це означатиме гарантовану безпеку для лісу.

Сергій Матвєєв, заступник директора департаменту Міністерства екології України:

«Завершення цих проектних робіт, ми ще почали проект землеустрою, хочемо документально повністю упорядкувати територію лісу»

Що ж до порядку у лісі, на який уже давно чекають мешканці Коцюбинського, то лісничі Святошинського лісопаркового господарства пообіцяли взятися за це після 15 червня.

Анатолій Крутько, головний лісничий КП «Святошинськие лісопаркове господарство»:

«Мы будем проводить мероприятия, у нас запланировані мероприятия, сейчас – режим тишины в лесу до 15 июня, сейчас никаких мероприятий не проводится».

Ми обіцяємо слідкувати за цією ситуацією і влітку обов’язково перевірити чи дочекається Біличанський ліс свого колишнього порядку і безпеки.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

НОВИНИ

Ірпінська громада вшанувала пам’ять жертв трагедії на Чорнобильській АЕС

Сьогодні, 13:09

Детальніше
В Ірпені відбудовують багатоповерхівку на вул. Київській, 53

Сьогодні, 10:20

Детальніше
Учні ІЛІТ говорили про життєвий вибір із письменницею й журналісткою Оленою Пшеничною (відео)

25 Apr 19:56

Детальніше
Представники Ірпеня долучились до обговорення проблемних питань підтвердження права власності за зруйноване житло

25 Apr 19:43

Детальніше
Артем Гурін та його родина отримали 300 000 грн матеріальної допомоги, - протоколи комісії

25 Apr 18:35

Детальніше
Добудова медичного центру на вулиці Садовій в Ірпені почнеться уже в найближчі тижні (відео)

25 Apr 11:15

Детальніше
Мешканців Гостомельської громади запрошують на безкоштовне тренування

25 Apr 10:34

Детальніше
«Modern Theatre» в Ірпені покаже виставу «Повія» за мотивами роману Панаса Мирного

24 Apr 18:53

Детальніше
Всі новини
300x300