Реклама

КОМПЛЕКСНА ВІДБУДОВА: що відбувається на вул. Багірова та Гостомельському шосе

КОМПЛЕКСНА ВІДБУДОВА: що відбувається на вул. Багірова та Гостомельському шосе

У лютому-березні 2022 року росіяни намагалися прорватися в Ірпінь із боку Варшавської траси. Захисники міста не дали їм цього зробити, проте жорстокі бої та постійні ворожі обстріли майже повністю зруйнували житловий мікрорайон на околиці міста. Будинки, дорога та міст через річку Бучанку дуже постраждали. Але вже через півтора року після деокупації цей приватний сектор перетворився на одне велике будівництво. Яким буде оновлений район, хто фінансує будівельні роботи та коли вони закінчаться – читайте у нашому матеріалі.

Photo 2023 12 21 15 25 31

Комплексний проєкт відбудови приватного сектору на вулицях Багірова та Гостомельському шосе стартував у травні 2023 року. Це – спільний проєкт Київської обласної військової адміністрації та Ірпінської міської ради.

Зараз на цих двох вулицях відновлюють 37 пошкоджених осель, ще 42 будинки відбудовують «з нуля». Як зазначив у коментарях журналістам ITV очільник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко, завершити капітальний ремонт пошкоджених будинків мають до кінця 2023 року, а звести нові на місці зруйнованих – до березня 2024-го.

Окрім відновлення будинків, комплексна відбудова мікрорайону передбачає також ремонт доріг по вулиці Багірова та Гостомельському шосе. На Багірова мають відновити дорожнє полотно, вуличне освітлення та облаштувати тротуар з однієї сторони вулиці. За словами першого заступника Ірпінського міського голови Андрія Кравчука, ці роботи розпочнуться навесні наступного року. А зараз по вул. Багірова фахівці ДТЕК Київські регіональні електромережі активно замінюють опори. Також триває підгоовка до заміни водогону в рамках співпраці з NEFCO.

Найбільш помітним і обговорюваним етапом відновлення цього мікрорайону на околиці Ірпеня стала реконструкція Гостомельського шосе – однієї з ключових дорожніх артерій міста, виїзду на Варшавську трасу. Загальна вартість капітального ремонту Гостомельського шосе – близько 121 мільйона гривень. Замовник основних робіт – Департамент регіонального розвитку Київської обласної військової адміністрації.

Реконструкція Гостомельського шосе – це не тільки оновлення дорожнього покриття. У проєкті також закладені капремонт мосту через річку Бучанку, заміна близько 500 метрів мереж водопостачання, перенесення усіх електромереж під землю, облаштування нових розв’язок, велодоріжок, освітлення та тротуарів.

Photo 2023 12 21 15 25 36

Нові розв’язки повністю змінять колишню дорогу. Тепер на вулиці буде три нових кільця. Перше планують облаштувати на в’їзді в Ірпінь, біля гостомельського автопарку, друге – біля магазину «АТБ», а третє на злитті трьох вулиць – Котляревського, Северинівської та Гостомельського шосе. Кільця допоможуть розвантажити трафік.

Продумана й інфраструктура для пішоходів та велосипедистів. Широкі тротуари з облаштованими велодоріжками відповідають «Плану відновлення Ірпінської громади на 2023-2033 роки», де прописаний розвиток велосипедної інфраструктури міста.

Photo 2023 12 21 15 25 33

Уже після старту робіт виникло кілька питань, які не були продумані наперед, однак їх одразу вирішили та внесли відповідні правки у документацію. Наприклад, спочатку не були передбачені заїзди до приватних будинків, які відбудовують за комплексним проєктом. Проблему вдалося вчасно помітити, тож після закінчення капремонту мешканці зможуть без проблем заїжджати у свої двори.

Завершення будівельних робіт на Гостомельському шосе з особливим  нетерпінням чекають не тільки мешканці  мікрорайону, а й усього Ірпеня та сусідніх громад. Адже через капітальний ремонт цієї вулиці в Ірпені значно ускладнився транспортний рух. Оскільки це був один із виїздів до Києва, після його перекриття навантаження на інші дороги значно збільшилося. До того ж збільшився час руху до Гостомеля. Раніше доїхати до селища можна було за 10-15 хвилин, тепер же як мінімум удвічі довше (якщо немає заторів). Та й піші кілометрові переходи між зупинками громадського транспорту особливо в темний час доби не радують тих, кому потрібно діставатися з Ірпеня у бік Гостомеля чи Оболоні.

Тож найбільш актуальне для громади нині питання – коли скінчаться всі ці незручності? За попередніми планами, які анонсувала Ірпінська міська рада, відкрити міст на Гостомельському шосе мали до кінця листопада, а всю дорогу до кінця року. Першого терміну дотриматись не вдалося, чи вдасться дотриматись другого?

Photo 2023 12 21 15 25 34

За словами Андрія Кравчука, до кінця грудня проїзд Гостомельським шосе таки відкриють, проте це ще не буде закінченням капітального ремонту. Фінішний шар асфальтного покриття нанесуть лише весною, коли потеплішає. Тоді й буде офіційне відкриття відновленого Гостомельського шосе та приватного сектору поруч.

Зараз вже точно можна сказати, що у 2024 році у новозбудовані будинки повернуться люди та їздитимуть по новій дорозі. А в той час навпроти триватиме велике будівництво багатоповерхових будинків. Частину будуть відбудовувати «з нуля», іншу – відновлювати. Один із таких будинків – «Ірпінські Липки». Їх вже почали відбудовувати за кошти з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. Але це вже інша історія, про яку читайте у наступному випуску нашої газети.

                                                                                                     Олександра Бовтрук

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!