Реклама

Мінрегіон та МОЗ впроваджують мережу сільських амбулаторій в Україні

Мінрегіон та МОЗ впроваджують мережу сільських амбулаторій в Україні

Мінрегіон спільно з МОЗ розробив методику формування спроможної мережі надання первинної медичної допомоги, яка налічує 4223 сільські амбулаторії. На даний час вже визначено технічні вимоги до приміщень амбулаторій, табель оснащення амбулаторій і необхідної інфраструктури. Також вже затверджено перші 517 проектів нового будівництва у всіх регіонах.

Про це заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, — повідомляє Урядовий портал

«Нові стандарти і якість послуг в охороні здоров’я – саме цього сьогодні потребує місцеве самоврядування. І коли ми даємо кошти і можливості на місця, коли сьогодні НСЗУ сплачує лікарям заробітну плату, яка вже залежить від кількості підписаних декларацій, то ми повинні прагнути і належної якості послуги, наближеної до європейського рівня. Новий стандарт первинної сільської медицини, який ми пропонуємо, має стати нормою для місцевого самоврядування», — зазначив Геннадій Зубко.

Він зазначив, що в Україні щорічно діагностується понад 45 тисяч інфарктів міокарда, третина з яких завершуються смертю. Близько 1,7 млн українців хворіють на бронхіальну астму, 2,5 млн – обструктивне захворювання легень. Якщо взяти цукровий діабет, то до 3,5 млн вже хворих щорічно додається ще 15 тис.

«І це той фронт, який сьогодні вимагає від Уряду і від країни рішучих дій», — наголосив Віце-прем’єр та розповів, що у 9 областях 56 амбулаторій вже збудовані, зокрема у Кіровоградській, Дніпропетровській, Рівненській, Київській, Полтавській, Харківській, Івано-Франківській, Луганській та Донецькій. У другому-третьому кварталі буде збудовано ще 375. В нових амбулаторіях працюватиме 982 сімейних лікаря, покриття населення – 1, 7 млн жителів сіл. Також вже забезпечено амбулаторії та лікарів автотранспортом — 581 автомобілів (517 для нових амбулаторій та 63 для існуючих).

«Та найголовніше – ми почали впроваджувати телемедицину в амбулаторіях 5 пілотних областей», – зауважив Геннадій Зубко та підкреслив, що реформа первинки у сільській місцевості об’єднала не тільки Уряд і Парламент, а й міжнародних партнерів  – Світовий банк, Уряд Канади, які надавали постійні консультації і допомогу щодо впровадження телемедицини.

Раніше голова Інвестиційної ради Ірпеня Володимир Карплюк повідомляв, що в Ірпінському регіоні активно реформується медицина. Зокрема, в Ірпені відкрито нову дитячу поліклініку і три амбулаторії сімейної медицини. В Ірпінській міській лікарні з’явився мамологічний центр, ще один операційний блок, оснащений якісним обладнанням із Німеччини, а в поліклініці для дорослих – стоматологічний рентген-кабінет. Новітнє обладнання, нові автомобілі, капітальні ремонти приміщень, комп’ютеризація, стажування лікарів за кордоном – така нова реальність ірпінської медицини. Цього року виділено потужне фінансування на будівництво дитячої лікарні.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!