Місто, в якому справджуються мрії письменників (відео)

З нагоди 30-річчя Національної спілки письменників України до Ірпеня завітали її представники з різних областей – традиційно відвідати Будинок творчості письменників і поділитися одне з одним плодами вередливого натхнення. У місті, що дихає ним і вдень, і вночі.

Євгенія Антонюк, начальниця відділу культури, національностей та релігій Ірпінської міськради:
«Мабуть, не дивно, що Будинок творчості письменників було засновано в Ірпені. Не тому, що тут просто прекрасне зелене місто на березі річки, бо таких міст, насправді, в Україні багато, а саме тому, що місто було засноване творчим духом».

Творча зустріч письменників відбувалася в бібліотеці, в доволі затишній та інтимній атмосфері. Тій самій, яка, можливо, і притягує до бібліотеки нових читачів. Хоча сьогодні новачків-бібліофілів тут і не так багато, як хотілося б. 

Олена Циганенко, директорка Ірпінської міської бібліотеки ім. М. Рильського:
«Є діти, які, мабуть, люблять літературу, самі, можливо, пишуть і цікавляться. А загалом молодь, звичайно, мало цим цікавиться. Але ми їм допомагаємо, запрошуючи їх у бібліотеку, організовуючи для них зустрічі з письменниками, презентації книг».

Але презентації книг сьогодні, знову ж таки, відвідує надзвичайно малий відсоток навіть серед витончених читачів. Хоча різноманітного чтива вистачає. Членами однієї лише Національної спілки письменників є більше двох тисяч літераторів.  

Михайло Сидоржевський, голова Національної спілки письменників України: «Абсолютна більшість письменників живуть – мені соромно про це казати – але вони живуть дуже-дуже, скажемо так, скупо. Тому що немає професії «письменник». За те, що пишуть книжки, грошей не видають. Хіба що хто продає свої книжки. Але продає свої книжки, які купуються, може, один зі ста».

І говорити про це можна безкінечно. Як із боку письменника, так і з боку читача. Та мріяти про більше, обережно беручи приклад із більш культурно розвинених країн.

Володимир Коскін, член Національної спілки письменників України:
«У Данії, в Норвегії, у Швеції, у фінів навіть існує при всіх університетах посада – людина, яка має за обов’язок отримати і вичитати всі книжкові новинки, написати анонси. І будь-які ЗМІ не відмовляються це донести до людей, проголосити й розповісти».   

Але не все одразу, як казали й переказували класики. Хоча Ірпінь у цьому питанні дає фору іншим. Так, наприклад, Товариством «Відважних» тут нещодавно започатковано Літературну премію. І повним ходом йдуть різноманітні літературні й художні акції.

Володимир Карплюк, СЕО Товариства «Відважних», голова Інвестиційної ради Ірпеня:
«Ми оголосили грошову премію від Товариства «Відважних» переможцям у кожній з номінацій. Ця премія – 50 тисяч гривень. На сьогоднішній день це одна з найбільших премій в Україні».

Тож якщо, наприклад, і у вас з’явиться непереборне бажання купити якусь книжку українського письменника, то не стримуйтесь. І час від часу відвідуйте Будинок творчості письменників. Кажуть, мрії щодо нього колись також справдяться.

Євгенія Антонюк:
«Я сподіваюся, що це обов’язково станеться, адже Ірпінь – це місто, де можливо все. Тому ми віримо в те, що письменники будуть приїжджати в сучасний, прекрасний Будинок творчості письменників. Ну й зі свого боку міська влада, я думаю, застосує всі можливі й неможливі засоби для того, аби це здійснилося».


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300