«Муніципальна варта» застерегла від порушень заповідного режиму «Кринички»

74979141 940551969647360 7144389861640765440 O

Щодня на території гідрологічного заказника «Криничка» в Ірпені інспектори КП «Муніципальна варта» складають декілька адміністративних протоколів щодо порушників заповідного режиму. Про це повідомляється на сайті підприємства.

Як зазначається в повідомленні, «Криничка» — це гідрологічний заказник місцевого значення площею 2 га, розташований між вулицями Глінки та Новооскольською, який у 2013 році увійшов до складу природно-заповідного фонду України. Заказник охороняється як національне надбання, зі встановленням необхідних вимог щодо охорони, відтворення та використання природних ресурсів.

«Чому гідрологічний заказник важливо оберігати від надмірного антропогенного впливу? Це не просто джерело питної води, а пам’ятка природи, вік якої сягає часів Богдана Хмельницького. 100 років як «Криничка» є гордістю Ірпеня. Цілющі властивості її води стали популяризуватися у 20-х роках минулого століття. Вода в криниці холодна, не має сторонніх присмаків та запахів, відповідає діючим стандартам за органолептичними, санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками, не містить пестицидів та важких металів. Води стоку джерела утворюють невелику водойму, яка в посушливу пору року забезпечує водою ділянку лісу з цінними породами дерев, таких як граб, вільха, бук, із домішками дуба та сосни. «Криничка» має велике природоохоронне, рекреаційне, естетичне та релігійне значення, проте не всі люди розуміють важливість збереження цього дорогоцінного джерела та порушують заповідний режим», – йдеться в повідомленні.   

У «Муніципальній варті» наголошують, що порушення законодавства України про природно-заповідний фонд тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільну або й кримінальну відповідальність. Зокрема, на території гідрологічного заказника забороняється:

— розведення вогнищ;
— засмічення та забруднення території, влаштування сміттєзвалищ;
— проїзд усіх видів транспорту поза дорогами загального користування, за винятком службового транспорту та протипожежної техніки, а також влаштування стоянки автомобілів;
— знищення або пошкодження інформаційно-охоронних, межових знаків та інформаційних щитів;
— розорювання земель (за винятком проведення протипожежних заходів);
— надання ділянок під будівництво та в оренду;
— порушення ґрунтового покриву, гідрологічного режиму та меліоративні роботи;
— рубка головного користування та прохідні рубки;
— розробка корисних копалин;
— порушення умов гніздування птахів та поселень звірів;
— мисливство та натаскування собак;
— використання природних ресурсів без установлених та затверджених відповідно до чинного законодавства лімітів та з порушенням умов і термінів їх використання;
— будь-яка діяльність, що загрожує збереженню або призводить до деградації чи зміни первісного стану заказника.

«Муніципальна варта» закликає повідомляти про виявлення фактів порушення заповідного режиму в заказнику на цілодобову «гарячу лінію» за телефонами (04597) 60-400 або (073) 07-00-557. За цим мобільним номером можна повідомити про факти правопорушення з фото- й відеофіксацією за допомогою месенджерів Telegram та Viber.

Нагадаємо, наприкінці вересня на території заказника «Криничка» ірпінці провели толоку, ініційовану «Муніципальною вартою». Було проведене генеральне прибирання території від сміття, встановлені охоронні й заборонні знаки й обмежувальні стовпчики, замінений інформаційний щит, ліквідовані місця розведення вогнищ, висаджені зелені насадження – більше  тридцяти молодих сосен.


  

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300