Реклама

Михайлівсько-Рубежівський ліцей потребує капітального ремонту (відео)

Це — Михайлівсько-Рубежівський ліцей. Єдиний навчальний заклад загальної середньої освіти у селі. У 2024 йому вже буде 43 роки. І за чотири десятиліття тут жодного разу не проводили капітальний ремонт. Приміщення негайно потребує відновлення.

Директорка ліцею Валентина Миколаївна розповідає про три нагальні проблеми. І найперша — це дах.

Валентина Приходько, директорка Михайлівсько-Рубежівського ліцею:

«Спочатку був плаский дах, а потім у 1987 році зробили шатровий. Постійно є протікання. Будучи ще у Києво-Святошинському районі, ми просили відремонтувати нам дах, бо після кожної негоди у нас є підтікання або злітає шифер».

Протікання у школі фіксують майже усюди. І на першому поверсі, і на другому. У коридорах, на сходах, у класах, у шкільному музеї та навіть у бібліотеці. Бібліотекарка Лариса Іванівна розповідає, як рятує шкільні книжки від води.

Лариса Волова, бібліотекарка Михайлівсько-Рубежівського ліцею:

«Як дощ іде, то я беру їх накриваю плівкою або навіть забираю їх зі стелажів. Тому що вони затікають».

Варто зазначити, восени 2023 року Ірпінська міськрада виділила кошти на латання даху. Його трохи підремонтували, утім проблему це не вирішило.

І сьогодні наслідки від протікань школа намагається латати самотужки: щось — коштом батьків, щось — за місцеві гроші. Ось, наприклад, у цьому кабінеті фізики від протікання обвалилася частина стіни. Ремонт робили за кошти батьків, утім досі можна побачити плями від протікання та маленькі тріщини.

Окрім тріщин від протікань, у коридорах можна помітити й тріщини від старості. І їх тут багато.

Роки вплинули не тільки на дах та стіни, а й на каналізаційну та електромережі. Обидві потребують негайної заміни. Разом із директоркою та завідуючою господарством ліцею спускаємося в укриття.

Валентина Павлівна, завідувачка господарством Михайлівсько-Рубежівського ліцею:

«Така труба іде аж туди на перший і на другий поверхи. Скільки вона може ще років існувати? Ну ще зовсім трохи».

Укриття в ліцеї, як і в багатьох інших школах громади, облаштував дитячий фонд ООН — Unicef.  Замінили деякі труби у підвалі, з’єднавши нові зі старими.

Валентина Приходько, директорка Михайлівсько-Рубежівського ліцею:

«Тут вони замінили, коли робили укриття. Але переходи з першого поверху на другий. Воно протікає в кабінеті. Якщо ми виливаємо в умивальник, то вона витікає на першому поверсі. Там з біології витікає на низ в укриття».

Третя проблема — це електромережі, які також капітально не міняли вже декілька десятиліть.

Валентина Приходько, директорка Михайлівсько-Рубежівського ліцею:

«У нас бувають такі дні, що діти без світла, бо відбувається перемикання, а ми не знаємо де. Поки не викличемо електрика, спеціаліста».

Загальний гамуз наслідків від цих трьох проблем збільшується щороку. І щороку адміністрація ліцею просить про фінансування капітального ремонту.

Наприкінці січня 2024 –го  Ірпінська міськрада оголосила тендер на проєктування капремонту Михайлівсько-Рубежівського ліцею. Він вже завершений, переможець визначений. Після того, як проєкт буде готовий, у міськраді планують подавати його на різні програми, щоб таки відремонтувати приміщення ліцею.

Юлія Устич, заступниця Ірпінського міського голови:

«Після того, як буде готова вже проєктно-кошторисна документація, звичайно, ми зі свого боку будемо звертатися до всіх благодійних організацій, до всіх меценатів, для того, щоб втілити цей проєкт».

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!