Реклама

Ні корупції: на Київщині правоохоронці перевірять усі тендери та закупівлі з відбудови

Ні корупції: на Київщині правоохоронці перевірять усі тендери та закупівлі з відбудови

Очільник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко ініціював перевірки усіх тендерів та закупівель, що стосуються відбудови Київщини. З відповідним проханням очільник звернувся до правоохоронних органів.

«Прозора відбудова без корупції! Це те, чого вимагають від нас міжнародні партнери та наші громадяни. Ефективне відновлення – це не лише про швидкість. Це насамперед про зміну підходів на всіх етапах робіт, ефективне використання коштів та блокування будь-яких незаконних схем. Процес відбудови на Київщині неможливий без максимальної відкритості, публічності та підзвітності. Принцип нашої роботи: всі бачать все. Саме довіра до дій влади на всіх рівнях є гарантією притоку значних інвестицій на відновлення як країни в цілому, так і Київщини зокрема», — наголошує Руслан Кравченко.

За його словами, перевірятимуть усіх — кожну громаду, кожного замовника, кожного підрядника. Також очільник Київщини закликав долучатися Державну аудиторську службу, Держказначейство, Антимонопольний комітет, Рахункову палату та департамент регулювання держзакупівель Мінекономіки.

«Будуть виявлені факти зловживань – відповідатимуть усі причетні, незалежно від статусу та посад. Збитки, нанесені державі, в разі встановлення таких фактів, теж доведеться відшкодовувати. Як начальник Київської обласної військової адміністрації максимально сприятиму цьому», — зазначає очільник Київщини.

Також для прозорої відбудови у Київській області створять координаційну раду за участю іноземних фахівців, які здійснюватимуть нагляд за використанням коштів на відновлення та якістю відбудови у всіх проєктах.

«Уже запросив брати активну участь в цьому процесі ПРООН, які наразі контролюють відновлення 18 багатоквартирних будинків у рамках UNITED24. До співпраці пропонуємо долучатися всім громадським організаціям, що опікуються питаннями справедливого та ефективного відновлення. Зокрема коаліції громадських організацій RISE, Transparency International, UkraineSupportTeam, Інститут законодавчих ініціатив, Центр досліджень фіскальної політики тощо», — зазначає Кравченко.

Громади Київщини також долучатимуться до внесення в екосистему DREAM проєктів і проєктних інвестиційних ідей, з якими можуть ознайомитися міжнародні партнери

До того ж, Київщина тепер активно запроваджуватиме нові цифрові інструменти у сферу будівництва. У межах цієї ініціативи Руслан Кравченко закликає депутатів Верховної Ради законодавчо запровадити ВІМ-технології, які передбачають збір і комплексну обробку всієї архітектурно-конструкторської, технологічної, економічної та іншої інформації про об’єкт.

«Концепція впровадження технологій будівельного інформаційного моделювання була затверджена Урядом ще у 2021 році, однак досі на практиці не реалізується. Такі технології використовують більшість розвинених країн світу. Це дозволяє значно оптимізувати витрати на будівництво, а отже, й мінімізувати випадки корупції в цій сфері. Тому звертаюся до народних депутатів: у найкоротші терміни розглянути це питання та законодавчо запровадити ВІМ-технології», — зазначає очільник Київщини.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!