Особливості другого етапу медреформи в Ірпені (відео)

Гроші продовжують іти за пацієнтом: із 1 квітня в Україні стартував другий етап медичної реформи. Відтепер поліклініки та лікарні отримуватимуть гроші за медичні послуги, надані конкретному пацієнту. А пацієнт може сам обирати, де лікуватися – незалежно від прописки чи місця проживання.

Антон Довгопол, директор КНП «Ірпінська центральна міська лікарня»:
«Не принципово, чи є в людини прописка, чи відсутня — чи вона з Житомира, чи з Харкова, чи з Івано-Франківська — немає різниці. Я отримую кошти за конкретно пролікований випадок. Наприклад, за пологи, за консультацію вузького спеціаліста, за оперативне втручання — апендектомію».

Щоб отримувати кошти, медичні заклади другого рівня мали підписати угоди з Національною службою здоров’я. Ірпінська центральна міська лікарня підписала договір на сім пакетів медичної допомоги, які безкоштовно можуть отримати пацієнти.

Антон Довгопол:
«На даному етапі — сім основних пакетів. Це стаціонарна хірургічна допомога, це поліклінічна допомога, стаціонарна дитяча допомога без хірургії, пологи, ВІЛ, мамографія і фіброгастродуоденоскопія».

До кінця цього року планують підписати угоди ще на п’ять медичних пакетів. Це лікування туберкульозу, психіатрія, колоноскопія, цистоскопія та бронхоскопія.

Антон Довгопол:
«Ми працювали з Олександром Григоровичем Маркушиним, з Ірпінською міською радою, і я дуже вдячний, що незважаючи на ситуацію, яка склалася в державі, нам виділили 10,5 млн грн на придбання медичного обладнання, що дає нам змогу в цьому році допідписати ще п’ять пакетів медичних гарантій. І якщо ми візьмемо потім цей показник по області — це буде один із найкращих показників».

Отримати безкоштовне обслуговування в поліклініці чи лікарні тепер можна лише у двох випадках: це звернення через екстрену допомогу чи за направленням сімейного лікаря. Із таким направленням людина може звернутися до будь-якого медичного закладу, за бажанням. Однак, незважаючи на такі переваги для пацієнтів, медики скаржаться на вартість медичних послуг, яку розрахувала Національна служба здоров’я. Кажуть, ціни надто занижені й не покривають реальних витрат.

Антон Довгопол:
«Наприклад, 8 тис. грн коштують пологи — як звичайні фізіологічні, так і пологи кесаревим шляхом. Але затрати на ці пологи геть інші. Тому для того, щоб виграла й медицина, треба переглядати тарифи, бо, на жаль, вони дуже занижені й не завжди навіть можуть покрити собівартість послуги, яка надається».

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300