Реклама

Поліція та «Муніципальна варта» зупинили «волонтерів», які незаконно збирали гроші в Ірпені

Поліція та «Муніципальна варта» зупинили «волонтерів», які незаконно збирали гроші в Ірпені

Співробітники поліції та «Муніципальної варти» під час спільного патрулювання зупинили сумнівний збір коштів, який проводили в Ірпені особи, що не мали всіх необхідних документів, передбачених законом «Про благодійну діяльність та благодійні організації». Про це повідомляє сайт «Мунварти».

Збір проводився в центрі міста з використанням наметів і звукопідсилювальної апаратури.

«В осіб, які здійснювали публічний збір благодійних пожертв від імені благодійної організації, була відсутня нотаріально посвідчена довіреність керівника організації. В такій довіренності визначаються, зокрема, цілі, місце і строк збору коштів або іншого майна, порядок їх використання та порядок загального доступу до фінансових звітів благодійної організації. Також був відсутній контракт (договір) про благодійну діяльність із законним представником бенефіціара (набувачем благодійної допомоги). Він має визначати цілі, місце і строк збору коштів або іншого майна, порядок їх цільового використання, обліку та звітності, а також відповідальність особи, яка здійснює публічний збір благодійних пожертв, перед бенефіціаром і благодійниками у разі порушення контракту (договору) або порядку використання таких пожертв. Після виявлених даних фактів псевдоволонтери зібрали свої намети, а слідчо-оперативна група запросила їх проїхати до відділу поліції для подальших дій», – розповіли в «Мунварті».

Автори повідомлення зауважують, що «афери, пов’язані з благодійністю, є «золотою жилою» для шахраїв». «Вже неодноразово «Муніципальна варта» Ірпінської міської ради і поліція, проводячи перевірку діяльності благодійників, виявляли ознаки афер. Наприклад, був випадок, коли фонд збирав гроші на лікування дівчинки, але, коли зв’язалися з її батьками, стало відомо, що необхідна операція вже була проведена, і невідомо, на що і кому продовжується збір коштів», – зазначається в повідомленні.

«Бачите прохання про допомогу – дивіться, вивчайте, читайте. Перевіряйте документацію, запитуйте про діагноз, методи лікування, користуйтеся пошуковими системами і перевіряйте достовірність інформації. Ваше критичне мислення – це ваша безпека. Найнадійніший спосіб допомагати – це обрати фонд, що гарантує збереження і цільове призначення вашого пожертвування. В Ірпені є багато різних благодійних ініціатив, і бажаючі завжди можуть знайти, кому надати адресну допомогу», – наголосили в «Муніципальній варті».

Нагадаємо, зараз в Ірпені триває збір допомоги для родини, будинок якої на вул. Садовій, 21-А постраждав від пожежі в неділю ввечері.


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!