Президент вимагає припинити роботу міжміського транспорту і метро та обмежити перевезення пасажирів у містах

810321

У зв’язку з загрозою розповсюдження коронавірусу Президент України Володимир Зеленський закликав уряд вдатися до радикальних кроків – зокрема, заборонити міжміське й міжобласне транспортне сполучення та роботу метрополітенів, обмежити перевезення пасажирів громадським транспортом у містах, запровадити режим надзвичайної ситуації в Чернівецькій та Житомирській областях, тимчасово заборонити планові операції в лікарнях та інше. Про це він заявив у телезверненні.

«Сьогодні ввечері відбудеться засідання уряду. Я закликаю Кабінет Міністрів України зробити таке:

1. З 00 годин 01 хвилини 17 березня 2020 року заборонити приймати відвідувачів закладам культури, торговельно-розважальним центрам, ресторанам, кафе, фітнес-центрам та іншим закладам харчування, розваг і послуг. Ресторани та кафе зможуть продовжити роботу з приготування їжі, доставку якої громадяни зможуть замовити додому.

2. Міністерству інфраструктури – з 12-ї години дня 18 березня 2020 року заборонити залізничне, авіа- та автобусне міжміське та міжобласне пасажирське перевезення, заборонити роботу метрополітенів.

Міські перевезення можуть здійснюватися у режимі: до 10 осіб – у маршрутних таксі й таксі та до 20 осіб – у тролейбусах, автобусах, вагонах трамваїв. 

3. Міністерству фінансів – провести перемовини з МВФ та іншими міжнародними партнерами щодо надання фінансової підтримки для подолання наслідків коронавірусу.

4. Найближчим часом очікуємо від НБУ, Міністерства фінансів, державних і комерційних банків програму кредитних канікул для малого й середнього бізнесу, а також концепцію податкових змін. 

Крім цього, громадяни, які отримують пенсію менше 5000 гривень, мають одержати доплату в розмірі 1000 гривень.

5. В областях, де були підтверджені випадки коронавірусної хвороби, а саме в Чернівецькій та Житомирській, запровадити режим надзвичайної ситуації з 17 березня 2020 року.

6. Міністерству охорони здоров’я – тимчасово заборонити планові заходи та планові операції. Здійснювати лише термінові та невідкладні заходи. Максимально підготувати та перепрофілювати медичні заклади для прийому та лікування інфікованих хворих у тяжких станах. 

Розробити механізм доставки ліків працівниками «Укрпошти» для людей похилого віку.

7. Заборонити масові заходи за участю більше 10 осіб, включно з обрядами та церемоніями. Лідерів усіх церков я дуже прошу з розумінням поставитися до цієї ситуації, коли є загроза людському здоров’ю та життю. 

8. Обмежити експорт продуктів харчування – за визначеним урядом переліком. 

9. Міністерствам, головам ОДА, місцевого самоврядування, керівникам підприємств – забезпечити безперебійну роботу продуктових магазинів, магазинів побутових товарів, АЗС, аптек, банківських установ, страхових компаній, а також усіх підприємств критичної інфраструктури державної та комунальної власності й вантажного транспорту», – сказав Зеленський.

За його словами, «роботу у звичайному режимі мають продовжити всі без винятку органи державної влади, заклади охорони здоров’я та правоохоронні органи».

Нагадаємо, сьогодні на позачерговому засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при виконкомі Ірпінської міськради під головуванням першого заступника мера Олександра Маркушина було вирішено вжити низку заходів, спрямованих на запобігання розповсюдженню коронавірусу та зниження ризику інфікування жителів Приірпіння.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300