Реклама

Простір медитації для монаха: в Ірпені з’явилася унікальна скульптура (відео)

«Про прийняття, перш за все, і про надію».

 «Вона демонструє рух угору».

Такий сенс вбачають люди ось у цій скульптурі. Це – творіння японського митця Йошио Ягі. Скульптуру встановили біля зруйнованого окупантами будинку культури в Ірпені. Вона називається «Простір медитації для монаха».

Олександра Страдецька, журналістка:

 «Насправді ж, за задумом самого автора, ця скульптура символізує шлях ченця, який підіймається ось цими сходами до келії відлюдника для медитації».

На відкриття незвичайної скульптури в Ірпінь приїхало чимало гостей. Серед них — другий секретар Посла Японії в Україні Ішіхара Такецуґа.

Ішіхара Такецуґа, другий секретар посла Японії в Україні:

 «Як ви бачите, робота пана Ягі має сенс підйому сходами. І я сподіваюся, що місто-герой Ірпінь сходинка за сходинкою пройде шлях до відродження»  – зауважив Ішіхара Такецуґа.

Із початком повномасштабної війни Японія стала однією з найбільших донорів фінансової допомоги Україні. Окремі проєкти реалізує і з Ірпенем. Зокрема, японське агентство міжнародного співробітництва надало Ірпеню 13 одиниць спецтехніки, якими вже демонтували багато зруйнованих росіянами будинків.

Микита Геращенко, начальник управління міжнародного співробітництва КОВА:

 «Ми привозили сюди вже сотні делегацій абсолютно різного рівня і тепер вони будуть бачити той факт, що міжнародна спільнота підтримує нас не тільки у відбудові, а й допомагає в культурній спадщині. Бо такі монументи, я впевнений, будуть століттями показувати дружбу між народами, зокрема, між Україною та Японією».

Ця скульптура «народилася» ще у 2019 році під час Канівського міжнародного скульптурного симпозіуму. Її передало Ірпеню мистецьке об’єднання «ЧервонеЧорне».

Юрій Сташків, засновник мистецького об’єднання «ЧервонеЧорне»:

 «Це початок. А далі залежить від того, як будуть розвиватися події. По мірі того, як будуть просуватися справи, буде запит – буде і відгук».

 «Простір медитації для монаха» тут тимчасово.

Софія Мартинюк, радниця Ірпінського міського голови з мистецьких питань:

 «Це тимчасова експозиція на рік. Це така концепція зараз у «ЧервонеЧорне», що вони надають містам тимчасово. Далі вона поїде, і, сподіваюся, що в неї буде цікавий шлях. Але дуже приємно, що Ірпінь став такою от локацією».

Євгенія Антонюк, начальниця відділу культури, національностей та релігій Ірпінської міської ради:

 «Передусім те, що ми зараз робимо і те, про що думаємо, що плануємо – має бути пов’язано невідривно з нашим, українським. Тому, власне, ця скульптура для мене про те, що ми не маємо права вже жити старими цінностями. Ми повинні йти і принципово будувати нове не тільки матеріальне, а й духовне».

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300
Реклама