Реклама

Рашисти зруйнували більше половини ірпінських котелень (відео)

Понівечений дах, наскрізні діри замість вікон, пошкоджений резервуар для води, знищені димохід та електрощити, а стіни, як решето. Це «рани» однієї з найбільших котелень комунального підприємства «Теплоенергопостач» на 9-й лінії в Ірпені. Утім, технічні «рани» загоюються швидше – на відміну від моральних травм працівників підприємства.

У двір Світлани Іванівни ворожий снаряд прилетів на восьмий день війни. Ущент згорів гараж із автомобілем і частково постраждав будинок. Але навіть за таких обставин жінка продовжувала працювати.

Світлана Бондаренко, працівниця КПП «Теплоенергопостач»:
«Працювала наша котельня до 5 березня під сильними обстрілами. Ми розуміли, що треба далі працювати, і були насторожі, щоб якщо десь щось потрапить, перекрити газ. Насторожені були дуже-дуже. Тяжко, звісно, було, але працювали».

А майстру підприємства Олексію Федюкіну з початком війни довелося стати волонтером. Чоловік згадує, як разом із директором на пошкодженому кулями авто відвозили мешканців міста на «дорогу життя».

Олексій Федюкін, майстер КПП «Теплоенергопостач»:
«Коли евакуювали вже своїх людей із підприємства, їздили й допомагали евакуюватися мешканцям міста, які йшли на «дорогу життя» пішки – з дітьми, вагітні, старенькі люди, які погано пересувалися. Чим могли, тим допомагали місту. Кожен по-своєму, чим міг – допоміг».

До війни ця котельня забезпечувала теплом увесь мікрорайон СМУ. А тепер потрібен час і кошти, щоб відремонтувати будівлю та привести до ладу техніку. Директор підприємства запевняє, що до початку опалювального сезону ця та інші зруйновані котельні повернуться до життя.

Олександр Костюк, директор КПП «Теплоенергопостач»:
«З 37 котелень приблизно 20 зазнали серйозних ушкоджень. Ми всі прекрасно розуміли, що перед нами стоїть дуже велика робота з відновлення нашого господарства до входження в стабільний опалювальний сезон. Те, що ми не можемо відновити за власний ресурс, нам допомагає відновити Червоний Хрест. Обіцяють допомогти і аварійними машинами, і самоскидом, і інженерним обладнанням мережевих насосів».

Котельня на вулиці Миру постраждала не так сильно, як на 9-й лінії. Зараз тут відбудовують фасад та оновлюють покрівлю. Втім, тут виявили ділянку з проривом води. Такі «знахідки» унеможливлюють роботу системи теплопостачання. І таких проблемних ділянок у місті багато.

Олександр Костюк:
«Розкопали яму, знайшли цей порив, уже купили пластикову трубу для заміни на сучасну. Там, де є можливість не замінювати, ми варимо. Але, звичайно, це не вихід, це ситуативне рішення. Фінансова спроможність не дозволяє одночасно замінити все, тому ми плануємо робити це поступово. Звичайно, в першу чергу міняємо там, де вже є аварійні ділянки. А в майбутньому плануємо замінити повністю всі старі мережі».


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!