Родинам із дітьми-аутистами допомагає ірпінський «Синій слон»

Imgonline Com Ua Compressed E9eopwyesnivh

Кожна 89 дитина на планеті — аутист. Вони занурені в себе, їм тяжко взаємодіяти з навколишнім середовищем і комунікувати з оточуючими. На Приірпінні проживає більше ста родин, які виховують діток із цією недугою. Долати труднощі, що випали на долю батьків, допомагає благодійний фонд «Синій слон».

«Коли батьки зіштовхуються з таким діагнозом, у першу чергу потрібна допомога cаме їм. Зараз це захворювання дуже поширене. І є багато можливостей дитину «відновити». Але різні спеціалісти пропонують дуже багато різних послуг, напрямків і методик цього відновлення. Тому батьки дуже розгублені. Вони не знають, куди звертатися в першу чергу і як розробити свій маршрутний план щодо реабілітації таких дітей», – розповідає мешканка Ірпеня Олена Коваленко, яка у вересні минулого року разом із Людмилою Черновою заснувала благодійний фонд «Синій слон».

«Ми – дві мами, в яких особливі діти – хлопчик і дівчинка з аутизмом. Ми вирішили об’єднати навколо себе батьків із такими дітьми і рухатися вперед разом», – ділиться Олена.

Засновниця «Синього слона» каже, що їм разом із іншими батьками дуже швидко вдалося самоорганізуватися. Вже на перший захід, який провели для діток-аутистів, відгукнулося більше 80 родин. Одразу створили групу у вайбері. Окрім ірпінців, до неї приєдналися кілька батьків із Бучі, Ворзеля і навіть із Києва. І на сьогодні ця група налічує вже 116 родин. Ще минулого року фонд започаткував систематичні батьківські зустрічі для підтримки тих, хто опинився сам-на-сам із тривожним діагнозом.

«Спочатку батьки ставилися з обережністю до таких зустрічей, а потім спрацювало «сарафанне радіо», і вони почали приходити. У нас уже сформувався такий «кістяк» – 13 мам, які працюють на постійній основі. Ми з батьками підготували для наших дітей цикл різних заходів на квітень, але оскільки зараз карантин, то переносимо їх на літо», – зазначає Олена.

Загалом у «Синього слона» дуже багато планів. Уже влітку хочуть організувати  семінари для батьків. На них будуть запрошувати фахівців, які навчатимуть працювати з дітками з моменту виявлення проблеми. Адже реабілітація дитини-аутиста — дуже дороговартісний процес: інтенсивні заняття займаютьблизько 40 годин на тиждень, а одна година таких занять із відповідним спеціалістом коштує від 300 гривень. Далеко не кожна сім’я здатна подужати такі витрати.Тому батьки самі починають займатися зі своїми дітьми. І завдання семінарів – допомогти їм здобути необхідні знання для ефективної соціальної адаптації дітей.

Окрім цього, у фонді візьмуться організовувати навчання для педіатрів та інших медпрацівників, які взаємодіють із дітками до трьох років. Адже великою проблемою є рання діагностика аутизму. «До двох років наші педіатри не помічають цієї проблеми. Розлади, зазвичай, виявляють у 2—3 роки. Це дуже пізно. Якщо порушення діагностувати раніше — скажімо, хоча б з одного року — то є більше можливостей реабілітувати дитину вже до п’ятирічного віку», –  пояснює Олена Коваленко.

Але  найамбітніше бажання засновниць фонду – створити в Ірпені спеціалізований реабілітаційний центр, і не лише для аутистів, а й для всіх діток із психоневрологічними захворюваннями. Під цей заклад навіть знайшли приміщення і вже розробили проєкт необхідного сучасного обладнання. «Нашу ідею підтримали заступниця Ірпінського міського голови Юлія Устич та ГО «Асоціація жінок України «Дія». Приірпіння». Це буде такий перший проєкт в Україні. Ми зараз шукаємо можливості фінансування цього центру», –  додає Олена. 

А тим часом батьки, які ще не знайшли підтримки й залишилися з проблемою наодинці, можуть приєднатися до вайбер-групи «Синій слон», або телефонувати на номери фонду: (099) 5017007, (050) 6138765.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

НОВИНИ

Молодіжний парламент Ірпеня співпрацюватиме з Освітньою академією "UAdvise" (відео)

18 Apr 20:38

Детальніше
Як зацікавити дитину українськими міфами: Нік Лисицький презентує новий мультивсесвіт за мотивами української міфології

18 Apr 16:05

Детальніше
Мільйон в Ірпені й триста тисяч в Обухові: скільки заробляють "земельники" у міськрадах Київщини

18 Apr 15:46

Детальніше
В Ірпені відкрилася міні-виставка картин «Ірпінь: поранений, але нескорений»

18 Apr 14:54

Детальніше
Діток з Ірпінської громади запрошують на майстер-клас з розпису писанок

18 Apr 14:38

Детальніше
У Бородянці плестимуть маскувальні сітки

18 Apr 13:47

Детальніше
В Ірпені провели навчальні заняття з тактичної підготовки для учасників «Джури»

18 Apr 10:45

Детальніше
Як отримати податкові знижки розбиралися в ірпінському просторі «Вільна» (відео)

17 Apr 21:00

Детальніше
Всі новини
300x300