Сергій Даніш: Коцюбинська громада – спроможна, перспективна, успішна

Photo 2020 06 24 19 36 01

20 травня цього року Кабінет Міністрів України затвердив Перспективний план формування територій громад Київської області. У ньому Коцюбинське визначене як самостійна територіальна громада. Саме такий статус селища визнали найоптимальнішим у Київській обласній державній адміністрації та в підкомітеті Верховної Ради з питань адміністративно-територіального устрою.

Перспективний план формування територій громад Київщини розроблявся відповідно до оновленої Методики формування спроможних територіальних громад, затвердженої Кабміном. У ній встановлені критерії, які дають можливість оцінити рівень спроможності тієї чи іншої громади. Це – чисельність населення, чисельність дітей шкільного віку, площа території громади, індекс податкоспроможності бюджету та частка місцевих податків і зборів у доходах бюджету територіальної громади. Згідно з Методикою визначається низький (індекс 1,5–2,1), середній (2,1–3,8) та високий (від 3,9) рівень спроможності.

«Фахівці з децентралізації Київської облдержадміністрації визначили рівень спроможності Коцюбинської громади як середній! Наш індекс спроможності – 2,5. Це говорить про те, що селище має все, щоб успішно розвиватися. І ми докладатимемо максимум зусиль, щоб так і було», – зазначає в. о. Коцюбинського селищного голови Сергій Даніш.

За його словами, прогнозований бюджет Коцюбинської територіальної громади – щонайменше 80 млн грн. Значну частину надходжень складає податок на доходи фізичних осіб (ПДФО). Раніше цей податок із Коцюбинського надходив до бюджету Ірпеня, якому селище адміністративно підпорядковується з 1962 року. А зі створенням окремої громади залишатиметься в бюджеті Коцюбинського.

«У 2019 році з Коцюбинського пішло на Ірпінь майже 33 мільйони ПДФО. У 2020-му – буде ще більше, і в подальшому сума зростатиме. Якщо зараз ми маємо бюджет селища близько 32 мільйонів на рік, то тільки залишаючи у себе ПДФО, матимемо щонайменше удвічі більше», – наголошує селищний голова.

Крім того, у перспективний бюджет селища фахівці заклали й збільшену ставку оренди землі. Сьогодні в Коцюбинському вона є найнижчою в регіоні й складає 40 грн за квадратний метр, у той час як у сусідніх населених пунктах – від 200 до 240 грн за квадратний метр.

«Збільшення ставки у 5 разів дозволить нам збільшити надходження від оренди землі майже до 20 мільйонів гривень. Якщо зважити на те, що зараз це джерело надходжень до бюджету дає близько 4 мільйонів, то у перспективі за цією статтею бюджет збільшиться на 16 мільйонів. Тобто 32 мільйони (бюджет зараз) + 33 (від ПДФО) + 16 (оренда землі) = 81 млн грн. І це йдеться тільки про власні надходження. Ми не говоримо зараз про державні субвенції,  інвестпроєкти тощо», – пояснює Сергій Даніш.

Що ж до видатків, то після офіційного створення Коцюбинської громади на утримання селища перейдуть медичні, освітні та культурні заклади, які зараз є в управлінні Ірпеня.

«Попередні видатки на установи, які ми приймемо на баланс від Ірпеня – а це Будинок культури, бібліотека ім. О. Гайдай, амбулаторія, школа №18, Коцюбинський ліцей та два дитсадки – близько 20 мільйонів. Враховуючи зростання адмінвитрат селища та збільшення кількості місцевих програм, ми підрахували, що загальні витрати з бюджету становитимуть близько 50 мільйонів. Тобто із загального бюджету у 80 мільйонів гривень у нас залишається 30 мільйонів на бюджет розвитку – і це найбільший бюджет розвитку за все існування селища! Саме з цих коштів ми ремонтуватимемо дороги, мінятимемо комунікації, будемо будувати нові інфраструктурні об’єкти», – наголошує Даніш.

Що ж до інфраструктури, то в Коцюбинському є практично все для комфортної життєдіяльності громади, переконує в. о. селищного голови. Минулого року тут відкрили ЦНАП, де мешканці селища отримують понад 90 адміністративних послуг. Перелік послуг планують поступово розширювати.

У селищі є школа, ліцей, два комунальні дитсадки. Працює амбулаторія, є пожежна частина, місцеве відділення поліції, великий Будинок культури, бібліотека, школа мистецтв.

Сергій Даніш зазначає: «Звичайно, є над чим працювати і куди розширювати мережу наших інфраструктурних об’єктів. Але, вибачте, коли кажуть, що у нас, наприклад, немає своєї лікарні, то хочеться спитати, а чи у всіх сформованих ОТГ Київщини є свої лікарні? От візьмімо найближчі – Гостомельську ОТГ, Бучанську ОТГ – у них теж немає власних лікарень. До того ж за умовами медичної реформи кожен може сам обирати, до якої лікарні звертатися – чи це в Києві, чи це в Ірпені. А у якій з ОТГ є комунальне АТП, про яке нам закидають? Разом із тим бюджет дозволить нам компенсовувати перевізнику перевезення пільгових категорій. І це ми плануємо робити».

Вже зараз управлінці Коцюбинського мають чимало планів щодо розвитку інфраструктури та покращення благоустрою селища. Збираються добудовувати крило школи №18, хочуть повністю замінити усі застарілі комунікації, оновити дороги, відкрити центр позашкільної освіти тощо.

«Я скажу вам так – ще ніколи Коцюбинське не мало бюджету розвитку 30 мільйонів і більше. За ці кошти ми зможемо зробити багато гарних справ! А тепер покажіть мені якийсь мікрорайон Києва, на розвиток якого з міського бюджету віддавали б щорічно 30 мільйонів. І при цьому щоб громада мала своїх представників у раді й могла сама вирішувати і контролювати, на що йдуть ці кошти. Щоб кожен охочий міг вільно прийти в кабінет до мера і попросити пояснення з того чи іншого питання. Зустріти на вулиці свого депутата і попросити звіт про виконану роботу. Нема такого! Тому з упевненістю можу сказати, що Коцюбинська громада буде спроможною, перспективною та успішною. Я особисто і вся наша команда докладе до цього максимум зусиль!»

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300