Що в Ірпінській громаді з вакцинацією освітян (відео)

Очне навчання чи «дистанційка»? Питання, що сьогодні найбільше турбує вчителів, батьків та трішки школярів. Постанова Кабміну №1236 зобов’язує переводити освітні заклади на дистанційну форму навчання, щойно регіон опиняється в жовтій епідемічній зоні, а колектив школи чи садочка вакциновано від ковіду менш як на 80%.

Батьки учнів Ірпінського НВО «Освіта» можуть спати спокійно: тутешній колектив виконав цю норму. Директор каже – вакцинований сам і дякує колегам за їхню позицію.

Олексій Кучинський, директор НВО «Освіта»:
«Вчителі самі розуміють, що від їхньої позиції залежить і рівень цієї школи, і їхня робота, і, відповідно, зарплата. Тому було прийняте рішення ними самими провакцинуватися».

Людмила Вікторівна – директорка садочка «Смайлик». Це єдиний в Ірпені дитсадок, де щеплення проти коронавірусу отримали понад 80% колективу. Почали щепитися влітку.

Людмила Загодіренко, директорка ДНЗ №12 «Смайлик»:
«Збирали списки – хто бажає, добровільно, є декілька варіантів вакцинації – і ми вакцинувалися. Якщо з понеділка в нас встановлюється жовтий рівень, заклад наш буде працювати. Щоб батьки не хвилювалися».  

В інших навчальних закладах Ірпінської громади ситуація дещо складніша: в середньому вакциновано поки що близько 50% освітян. Щоби спробувати збільшити цей показник, розвіяти поширені міфи про щеплення та відповісти на всі запитання, медики запросили вчителів на зустріч.

Андрій Левківський, директор Ірпінського центру первинної медико-санітарної допомоги:
«Основна мета цього заходу – привернути увагу освітян до важливості процесу вакцинаційної кампанії проти COVID-19, щоб вони підтримали кампанію, щепилися та бути захищеними, щоб наші дітки ходили до школи, і щоб узагалі в нашому регіоні захворюваність не зростала».

Спілкувалися з освітянами представники Міністерства охорони здоров’я, науковці, епідеміологи, громадські діячі.

Федір Лапій, голова Національної технічної групи експертів із питань імунопрофілактики, голова правління ГО «Батьки за вакцинацію»:
«На сьогоднішній день ми пішли вже на випередження 2020 року. При цьому у 2020 році ми йшли так, а у 2021 році у вересні ми пішли ось так
(показує, як збільшилася стрімкість зростання захворюваності – ред.). І за два тижні для вас це буде дуже очевидно. Мені не потрібно нікого переконувати, тому що за два тижні ви це відчуєте на собі. Я вас абсолютно не лякаю, я дуже цинічний у цьому плані».

Причин відмов від вакцинації освітянами багато: життєва позиція, страх ускладнень хронічних захворювань, недовіра вакцинам.

Учителька:
«Вона за який короткий час була зроблена?»

Представники ж МОЗу запевняють: усі вакцини, завезені в Україну, сертифіковані, випробувані та якісні.

Олександр Заіка, завідувач відділу імунізації, керівник Національної програми імунізації Центру громадського здоров’я МОЗ України:
«Я, як споживач (і ви так само), можу прийти в кабінет щеплення й запитати: «Яку вакцину ви мені робите? Покажіть, де вона зберігається, який моніторинг температури там є?» Це не картопля, що на базарі купив, вакцина має зберігатися при температурі плюс два – плюс вісім. Що стосується «Модерни» і «Пфайзера» – це місяць при такій температурі. Те, що ви читали – про мінус 20 – це тривале зберігання на національному рівні в замороженому стані. У нас є такий потенціал, ми дозволяємо собі це робити для того, аби якісна вакцина для вас була збережена».  

У цьому їх підтримують і місцеві лікарі.

Алла Кухарська, заступниця директора Ірпінського центру первинної медико-санітарної допомоги:
«Щоби ви знали, до відома всіх: медичні працівники нашого центру, який включає 11 медичних закладів, щеплені на 90%. Три заклади щеплені на 100%. Тобто це не тільки лікарі, а й усі, хто працює в наших медичних закладах – і санітарочки, і водії».

Сказати, що більш як двогодинний діалог був простим, не можна. Педагоги говорять про тиск і обмеження їхніх прав нормами Кабміну, а експерти – про стрімке заповнення хворими на COVID інфекційних лікарень.

Федір Лапій:
«Моя колега Ольга Ковбевко – я її знаю, вона працює в Чернівцях у відділенні для COVID-19 – у понеділок сказала: «Я одна на 90 пацієнтів. Працювати більше немає кому»».     

Учителька:
«Кожна людина має право на вибір. Я сама вибираю: померти мені від коронавірусу чи від вашої вакцини!»

Федір Лапій:
«Згоден! Я вам більше скажу. Процитую рішення Європейського суду з прав людини, яке досить-таки чітке: «Кожен має право розпоряджатися своїм життям». Ви прийняли рішення померти? Ви прийняли рішення відмовитися від терапії? Будь ласка! (Чи то у вас онкологія, чи що-небудь інше). Тільки в мене до вас тоді велике прохання: не займайте ліжко в стаціонарі, якщо ви захворієте на тяжкий COVID-19. А то ж ви потім починаєте дзвонити, просити про госпіталізацію, займаєте тиждень, два тижні реанімацію».       

За інформацією медиків, інфекційне відділення Ірпінської лікарні вже заповнене більш як на половину. Перехід Приірпіння та всієї Київщини з зеленої до жовтої епідемічної зони – питання кількох тижнів, якщо не менше, кажуть фахівці. І радять уже зараз готуватися до дистанційного навчання. Адже, за останніми даними, на всеукраїнському рівні щеплені проти ковіду тільки 46% освітян.  

Олег Білорус, начальник управління освіти і науки Ірпінської міськради:
«Я хочу сказати про три речі. Перше: я хочу, щоб усі ми були здорові. Друге: я хочу, щоби працювали наші заклади освіти в очному режимі. І третє: я хочу, щоби кожен із вас усвідомив – так, це право кожного, але в тому випадку, якщо я перебуваю вдома. Коли я йду в колектив, коли я йду в соціум, я можу бути субєктом підвищеної небезпеки для інших, порушуючи цим їхнє право. Будьмо всі здорові!»


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300