Реклама

«Суцільний хаос»: журналісти-розслідувачі розповіли про схеми відбудови Київщини

«Суцільний хаос»: журналісти-розслідувачі розповіли про схеми відбудови Київщини

Журналісти-розслідувачі «Bihus.info» виявили, що сотні мільйонів гривень на відбудову зруйнованих об’єктів Київщини отримали фігуранти кримінальних проваджень, компанії, куплені на OLX, і структури, пов’язані з керівництвом Київської облдержадміністрації та Офісом Президента.

Як зазначають журналісти, процес відбудови Київщини перетворився на суцільний хаос.

«Більшість договорів було підписано з підрядниками напряму, без проведення тендерів, самі договори або не публікувалися в системі Prozorro взагалі, або ж публікувалися з великим запізненням, на схожі роботи на одних і тих самих об’єктах могло бути одразу декілька замовлень і т.д.. Втім, ключовою претензією є підхід до самого вибору підрядників, які займалися або ж нібито займалися відбудовою», — зазначають у «Bihus.info».

Наприклад, під час свого розслідування, журналісти дізналися, що більше 200 мільйонів гривень на відбудову об’єктів у Бучі без тендерів отримала родина з Рівненської області. Серед об’єктів, які довірили відбудовувати цим підприємцям — відома на весь світ вулиця Вокзальна. Її мешканці кажуть, що вулицю відбудовували нашвидкуруч до річниці визволення міста та приїзду Президента України. Тож роботи проводили не дуже якісно.

Також ще 40 мільйонів гривень на відбудову об’єктів у Бучі отримала компанія з помилкою у назві – “Булівельна компанія “Відбудова”.

«Ймовірно, помилка пояснюється поспіхом, адже фірму реєстрували юристи, виставили її на продаж на порталі оголошень OLX і ледь не одразу після купівлі новими власниками вона вже отримала перші замовлення», — розповідають у «Bihus.info».

Мешканці будинків, які відбудовувала ця компанія, також жаліються на неякісну роботу. До того ж, зазначають, що на будмайданчику працювали не професійні будівельники, а ті, кого вдалося знайти та вмовити працювати.

«Керівники частини міських та селищних рад від розмов з журналістами про відбудову відмовилися взагалі. Бучанські чиновники пояснили хаос із замовленнями і документацією війною та поспіхом», — зазначають журналісти.

Детальніше дивіться у розслідуванні «Bihus.info»:

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!