У Брюсселі відкрилася виставка «Irpin. Invincible» (фото)

Photoeditorsdk Export (3)

Сьогодні у Брюсселі відкрилася дводенна виставка «Irpin. Invincible» («Ірпінь. Непереможний»), присвячена обороні Ірпеня та життю частини міста в окупації. Вона експонується в «Українському хабі», розташованому в одній із будівель Європейського парламенту. Виставка наочно демонструє, яким Ірпінь був до війни та яким став після приходу «русского міра».

За словами організаторів експозиції — представників Institute for Global Transformation — «Irpin. Invincible» розповідає про звірства російської армії на території України. «Це візуальний щоденник війни та окупації. Головна мета заходу — надати максимального розголосу подіям, що відбуваються зараз в Україні, аби європейські країни мали змогу на власні очі побачити та дізнатися всю правду про воєнну агресію росії проти українського народу», – зазначають організатори.

На виставці серед іншого представлені предмети, знайдені на руїнах зруйнованого загарбниками Центрального будинку культури Ірпеня: залишки малого концертного рояля «Аugust Forster» та копії археологічної пам’ятки «Трипільський резонатор», фрагменти внутрішнього декоративного оздоблення Будинку культури, посуду, побутових речей. Крім того, відвідувачі експозиції можуть побачати фото зруйнованих ірпінських будинків, уламки російських ракет, предмети, які залишили в Ірпені солдати окупаційної армії та особисті речі місцевих жителів – зокрема, тих, які загинули, намагаюсь урятуватися. 

Під час відкриття виставки Ірпінський міський голова Олександр Маркушин і голова Інвестиційної ради Ірпеня Володимир Карплюк розповіли про руйнування, яких зазнав Ірпінь під час навали окупантів.

«Вдумайтеся в цифри: снаряди пошкодили в тій чи іншій мірі більш ніж 8 тисяч об’єктів. Більш ніж 2 тисячі об’єктів – це й приватний сектор, і багатоквартирні будинки, і соціальна інфраструктура – знищені назавжди. 4 тисячі квартир і майже 2 тисячі приватних будинків уже ніколи не відновити. У нас є цілі мікрорайони, які повністю спалені внаслідок масштабних артилерійських обстрілів. Саме тому ми сьогодні тут. Ми їздимо містами Європи і Сполучених Штатів, щоби спонукати наших іноземних партнерів створити фонди на відновлення й на підтримку нашого міста», – сказав Карплюк.

Нагадаємо, 8 червня в Парижі відкриється фотовиставка «Зруйнований, але нескорений Ірпінь». Там будуть представлені вражаючі світлини, на яких відображені руйнування житлових масивів та соціальної інфраструктури міста.

                                                                                                                                             
Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300