У дитсадку «Піноккіо» в Бородянці встановлять сонячні панелі (відео)

Бородянка починає переходити на альтернативні джерела електроенергії. Перший крок — підписання тристороннього меморандуму про співпрацю та партнерство між селищної радою, Всесвітньою вітроенергетичною асоціацією та благодійною організацією «Відважних».

У межах співпраці на даху відбудованого бородянського дитсадка «Піноккіо» вже зовсім скоро з’явиться сонячна електростанція.

Ірина Захарченко, в. о. Бородянського селищного голови:

«У нас війна, ми знаємо, наскільки великі зараз можуть бути перебої з електрикою. Тому це дуже круто, що садочок буде з сонячними панелями. Це — перший проєкт і, я сподіваюсь, не останній».

Дитячий садок «Піноккіо» був сильно пошкоджений під час бойових дій у Бородянці. Відновити будівлю та облаштувати укриття селищу допомогли благодійники. Наразі Литовська Республіка фінансує благоустрій прилеглої території. Відкрити садочок для дітей планують уже 1 вересня. А завдяки Всесвітній вітроенергетичній асоціації відновлений заклад стане ще й енергонезалежним.

Галина Шмідт, віцепризедентка Всесвітньої асоціації вітрової енергетики, членкиня Української вітроенергетичної асоціації:

«Я сподіваюся, що до кінця травня у дитсадку «Піноккіо» вже запрацює сонячна система. І вона не лише допоможе садочку з електропостачанням, але й заощадить гроші, які витрачаються на оплату послуг з електропостачання».

Андрій Конеченков, голова правління Української вітроенергетичної асоціації:

«Тут буде система на 11 кВт. Будуть два потужних акумулятори, два інвертори, які будуть безпосередньо управляти всією системою. Сама система досить розумна. Вона використовує енергію сонця, яку накопичує на акумулятори, і нею можна управляти через Wi-fi з компанії, яка буде встановлювати».

Увесь проєкт фінансують завдяки благодійному внеску фінської неприбуткової організації «EKOenergy» у межах кампанії «Renewables4ukraine» Всесвітньої вітроенергетичної асоціації. Сонячні електростанції на даху відновленого дитсадка «Піноккіо» встановлять за сприяння благодійної організації «Відважних».

Володимир Карплюк, директор БО «Відважних» СЕО Товариства «Відважних», голова Фонду відновлення Ірпеня:

«Хочеться дуже сильно подякувати й українській, і світовій вітроенергетичним асоціаціям, які вже не перший рік у нашому великому регіоні на соціальних об’єктах допомагають поставити таке прекрасне обладнання, щоб наші об’єкти критичної інфраструктури були максимально енергонезалежними”.

Варто нагадати, Всесвітня вітроенергетична асоціація з перших днів повномасштабного вторгнення передає до України необхідне обладнання для альтернативної енергетики. Зокрема, завдяки співпраці з Фондом відновлення Ірпеня в місті було реалізовано 6 проєктів. Пересувні або стаціонарні сонячні панелі зробили енергонезалежними амбулаторії громади, дитсадок «Джерельце» та ліцей інноваційних технологій. Тепер допомога Всесвітньої вітроенергетичної асоціації розширюється і на Бородянку.

Андрій Конеченков, голова правління Української вітроенергетичної асоціації:

«Діти, які ходять в дитячий садок, і їхні батьки будуть бачити, що Україна має всі можливості використовувати місцеві джерела енергії, не купуючи природний газ у агресора, не купуючи нафту у агресора, не використовуючи брудні енергетичні продукти. Чим більше ми будемо використовувати відновлювальні джерела енергії, тим більше ми допоможемо нашій енергетичній системі».

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300