У Києві відбувся міжнародний кліматичний форум (відео)

У приміщенні Верховної Ради відбувся міжнародний кліматичний форум. У ньому взяли участь представники державних установ, органів місцевого самоврядування, міжнародних структур та громадських організацій. Говорили про кліматичні амбіції органів місцевого самоврядування та молоді.

Ірина Ярмоленко, голова ГО «Центр суспільних комунікацій»:
«Питання збереження клімату стосуються кожного – це, відповідно, і молодь, і політики різних рівнів, і громадські організації. Усі зацікавлені в змінах, але дуже часто ми не знаємо правильних інструментів для досягнення реальних кроків, будучи непоінформованими щодо найкращих практик, щодо того, куди рухається світ, що вже зробили до тебе і що ти можеш робити».

Одним із завдань форуму було зібрати та передати уряду пропозиції, як зменшити викиди парникових газів, а також налагодити комунікацію між тими, хто причетний до вирішення проблеми.

Анастасія Попсуй, президентка «Європейської асамблеї жінок-депутаток»:
«Сьогоднішній діалог для нас є принципово важливим – для того, щоб вибудувати правильну стратегію і зосередити увагу саме на тих принципах, які забезпечать досягнення нашої спільної мети».

Сьогодні в Україні немає чіткого плану дій з адаптації до зміни клімату. Великі сподівання покладаються на органи місцевого самоврядування – адже вони є найближчими до населення і  можуть приймати рішення, які впливають на збереження клімату. 

Ірина Ставчук, заступниця міністра енергетики та захисту довкілля:
«Наприклад, на міському рівні важливо так планувати міста, щоб були зелені насадження, щоб були зливові системи каналізації, щоб якісно працювала каналізація в місті для того, аби зменшувалося забруднення водних ресурсів».

Щоб підтримати ініціативи активної молоді, яка бере на себе лідерство на місцевому рівні, запропоновано створити молодіжний комітет із питань збереження навколишнього середовища та боротьби зі змінами клімату.

Марія Савіна, виконавча директорка ГО «Ліга інтернів»:
«Дуже часто урядові делегації беруть участь у заходах дуже високого рівня і за кордоном, і в Україні, але в ці делегації не включається безпосередньо молодь, яка займається десь на місцях – у регіонах або навіть у Києві – саме екологічними та кліматичними питаннями».

Олена Маслюківська, представниця ПРООН в Україні:
«Молодь на сьогодні є рушієм отаких активних дій, і ми дуже раді бачити, що «Ліга інтернів», що молоді й політично активні представники місцевих органів влади сьогодні на цьому заході озвучують свої очікування – як люди, які мають жити і керувати країною через 20–30–40 років».

Олександр Ярема, голова Держагентства розвитку молоді та громадянського суспільства:
«Цей комітет – це як така платформа, яка, на мою думку, могла би напрацьовувати різні ідеї щодо взаємодії з органами влади, з бізнесом, і стати майданчиком, де б усі ці сектори зустрічалися і проговорювали план дій – що ми можемо разом робити».

На завершення Форуму керівники Асоціації міст України та Коаліції столичних міст Америки підписали меморандум про співпрацю.

Себастіан Наварро, генеральний секретар Коаліції столичних міст Америки:
«Найперше, ми хочемо допомогти українській Асоціації створити кліматичну мережу міст. А ще необхідно створити законодавчу підтримку цієї співпраці, щоб комфортно розвиватися на міжнародному рівні».

Олександр Слобожан, виконавчий директор Асоціації міст України:
«Це щоб муніципалітети мали можливість доєднуватися до міжнародних угод, до міжнародних заходів, і впроваджувати такі методики й практики з залученням приватного бізнесу, глобальних фінансових установ і фондів, щоби безпосередньо в себе адаптувати громади до тих змін клімату, які відбуваються».

Кліматичний форум організували «Центр суспільних комунікацій» та «Українська кліматична мережа» у співпраці з Асоціацією міст України, ПРООН в Україні та «Європейською асамблеєю жінок-депутаток». Захід підтримали Комітет із питань екологічної політики та природокористування Верховної Ради, а також Представництво ЄС в Україні.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300