У Київській облраді презентували чат-бот для блокування продажу наркотиків

Photoeditorsdk Export 2019 10 08t190250.818

8 жовтня на засіданні постійної депутатської комісії Київської облради з питань регламенту, депутатської діяльності, законності, правопорядку, взаємодії з правоохоронними органами та запобігання корупції презентували Telegram-чат-бот «СтопНаркотик». Про це повідомила прес-служба обласної ради.

У презентації взяли участь розробники чат-бота з Харківського національного університету внутрішніх справ: підполковник поліції, декан факультету кіберполіції В’ячеслав Марков, майор поліції, старший викладач кафедри інформаційних технологій Олексій Рвачов та курсанти Володимир Лактіонов і Денис Дацюк.

Відзначалося, що одним із способів розповсюдження наркотиків є продаж через мережу Інтернет із залученням наркокур’єрів, які після безготівкової оплати залишають в обумовлених місцях так звані «закладки». Більшість із них знаходяться у дворах житлових будинків, на дитячих ігрових майданчиках та в інших публічних місцях. Це становить небезпеку для життя й здоров’я людей, адже часом поведінка наркозалежних у пошуках «закладок» буває доволі агресивною. За минулий рік на Київщині лише офіційно було зафіксовано 137 випадків збуту наркотичних речовин.

Чат-бот «СтопНаркотик», створений групою фахівців і курсантів ХНУВС під керівництвом В’ячеслава Маркова, призначений для блокування Інтернет-ресурсів, за допомогою яких продають наркотики. Завдяки чат-боту будь-який користувач може поскаржитися адміністрації Telegram-каналу на такі ресурси, і вони будуть заблоковані. Уся інформація передається на умовах анонімності. Використовуючи технічну новинку, працівники правоохоронних органів зможуть відслідковувати мережу збуту, формувати базу підозрюваних та проводити інші оперативно-слідчі дії. Телеграм-канал «СтопНаркотик» був апробований у вересні на Харківщині та вже дав перші позитивні результати: вдалося заблокувати низку «інтернет-магазинів» із реалізації смертоносного зілля.

Члени депутатської комісії вирішили звернутися до поліції Київської області та органів місцевого самоврядування з тим, щоб синхронно вирішити проблему наркотизації регіону – розпочати заходи з ліквідації рекламних носіїв, через які відбувається розповсюдження наркотичних речовин.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300