У школи №15 у Гостомелі з’явилися гарні перспективи

Це – Ірпінська школа №15. Тут навчаються діти чотирьох початкових класів. Розташована на другому поверсі старої будівлі. Як заклад освіти діє вже понад півстоліття. А минулого року опинилася під загрозою закриття.

Олександр Маркушин, перший заступник Ірпінського міського голови:
«Пожежники закривали її – вона не відповідала вимогам безпеки. Але за останній рік зроблена пожежна сигналізація, обробили деревину. У цьому році до 1 вересня плануємо зробити (і вже робимо) капітальний ремонт покрівлі. І основне зауваження, яке було в пожежників – це сходові клітини: ми міняємо дерев’яні на бетонні».

Раніше вкладати бюджетні гроші у це приміщення було неможливо, бо воно було приватною власністю. Минулого року власниця другого поверху – депутат Гостомельської селищної ради Ольга Прилипко – подарувала його громаді. Але перший поверх залишається приватним і продовжує жахати своїм станом як дітей, так і дорослих.  

Олександр Маркушин:
«Ми поставили собі за мету в цьому році викупити в господаря цей перший поверх і 16 соток землі».

Необхідний для викупу незалежний експертний звіт цього тижня затвердив виконком Ірпінської міської ради. Експерти назвали ціну – 5 млн 400 тис. грн. Раніше  власник пропонував Гостомельській селищній раді викупити його за 6,5 мільйонів.

Максим Плешко, депутат Ірпінської міської ради:
«Якщо порахувати, що туди підключені комунікації, електроенергія, що там є опалення, газ, якщо врахувати 580 квадратних метрів тієї школи, і що відходить майже 30 соток ділянки, то виходить квадратний метр – 8,5 тисяч грн (за оцінкою). Але ми ще будемо намагатись торгуватися з власниками. На сьогоднішній день, щоб побудувати нове – це до 20 тисяч. Тобто це явно нижче ринкової ціни».

Юрій Прилипко, Гостомельський селищний голова:
«Поки не буде землі – про школу нічого говорити».

Олександр Маркушин:
«Дійсно, її недостатньо для всієї школи. Але буде можливість зробити повноцінну школу при тому, що ще частину ділянки віддадуть у громаду Гостомеля».

На школу вже наступає будівництво житлових будинків. Але ще залишається територія, яку можна задіяти під потреби освітнього закладу.

Максим Плешко:
«Власники землі – тієї, де ми стоїмо, і під школою (тут є дві ділянки) вже звернулися в Ірпінську міську раду – вони дарують нам землю разом із першим поверхом. Ми маємо цю землю прийняти, треба зробити поділ частини ділянки, яка перед школою, тому що має бути проїзд».

Та проблема землі тут справді існує. Тому що генпланом Гостомеля ділянка під школою передбачена під багатоповерхову забудову.

Максим Плешко:
«Під школою цільове призначення (землі) – багатоповерхове будівництво. Це, я підкреслюю, закладено в генеральному плані Гостомеля, який робила Гостомельська селищна рада. Ми маємо цю землю отримати назад, у власність громади, й змінити цільове призначення під заклад освіти. У цьому році ми перекриваємо дах до 1 вересня, сподіваюся, замінимо вікна. Цей рік ми ще закінчимо – на другому поверсі будуть навчатися молодші класи. За зиму ми робимо проект реконструкції, проводимо капітальну реконструкцію всієї будівлі, робимо утеплення, фасад, територію, позаду школи будуємо футбольне міні-поле, тут буде сквер, обгороджуємо і відкриваємо школу другого ступеня, тобто 9-річну, або навіть, можливо, третього ступеня – 11-річну».

Для того, щоб задуми були реалізовані, кілька важливих рішень має прийняти Гостомельська селищна рада. Перше – змінити цільове призначення землі.  І друге – передати подарований громаді Гостомеля другий поверх на баланс Ірпінського управління освіти.

Максим Плешко:
«Це логічно, якщо ми викупимо перший поверх будівлі, бо другий поверх – у Гостомеля. Якщо ми хочемо цілісний проект, робити цілісну реконструкцію, то ці частини будівлі треба об’єднувати в один об’єкт. Тому ми очікуємо, що Гостомельська селищна рада має передати на баланс освіти цю будівлю, тоді все буде вдало.    

Кажуть (є ще такі), що Ірпінь будує за гостомельські гроші. Шановні, Ірпінь не блокує, а підтримує створення Гостомельської ОТГ. Хіба не гостомельські діти будуть ходити в цю школу? Гостомельські. Якщо буде Гостомельська ОТГ, то Ірпінь не забере з собою цю школу – ми зробимо цей об’єкт, і він залишиться в гостомельській громаді».

Залишається додати, що вся ця історія є для України прецедентом. Вперше в історії незалежності у приватного власника викуповують приміщення під школу і повертають її громаді.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300