В Ірпені консервують розстріляний росіянами Центральний будинок культури (відео)

Щоб руки добре відчували інструмент, хлопці мусять робити невеличкі перерви і грітися.

Павло, майстер із покрівельних робіт:
«Ну, трошки холодно».

Надія Дроган, журналістка:
«Це вам заважає?»

Павло:
«Ні, це нам не заважає, оскільки робимо добру справу».

Ця імпровізована буржуйка стоїть на горищі ірпінського Будинку культури. У березні цього року над ним нещадно познущалися російські окупанти. І саме зараз майстри роблять тимчасову покрівлю, щоб уберегти стіни від подальшого руйнування. Відбувається так звана консервація будівлі, бо, якщо цього не зробити, стіни розмокатимуть і обваляться.

Євгенія Антонюк, керівниця відділу культури, національностей та релігій Ірпінської міськради:
«Наразі ми консервуємо ось цю вхідну частину колишнього фоє Будинку культури. Та частина, де була актова зала, ви бачите, вщент зруйнована, а вхідну частину приміщення все-таки будемо пробувати вберегти. Я сподіваюся, що все те, що ми робимо сьогодні, нам допоможе зберегти принаймні стіни, а можливо, й перекриття першого поверху. Але то вже скажуть спеціалісти».

Рятувати Будинок культури розпочинали волонтери «Добробату». Але в процесі з’ясувалося: працювати на цьому зруйнованому даху досить небезпечно. Тому запросили професіоналів.

Євгенія Антонюк:
«Ці роботи повинні виконувати фахівці. Тому за сприяння Фонду відновлення Ірпеня роботи було продовжено, і вони достатньо потужно тривають. Я дуже надіюся на те, що якомога швидше нам вдасться законсервувати».

Хлопці частину роботи вже виконали. Зараз ретельно оглядають старі крокви. Ті, що можна врятувати, зміцнюють новими конструкціями і залишають, а які ледве тримаються – знімають і ставлять нове дерево. Ще кілька днів – і почнуть накривати брезентом. Запевняють: усі необхідні матеріали є, тож для затримки причин немає.

Павло:
«У нас є весь матеріал – крокви, балки, лати, рейка – для того, щоб зробити брезент».

Надія Дроган:
«А брезент є?»

Павло:
«Є брезент, так».

Майстри кажуть: щоб повністю завершити консервацію будівлі, їм необхідно ще п’ять – сім днів.


Підписуйтеся на
 Telegram-канал ITV  джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300