В Ірпені оселився білоруський артист Денис Тарасенко, який залишив батьківщину через репресії влади

Photo2021 07 06 4

В Ірпені на Київщині оселився зі своєю родиною білоруський актор, музикант гурту «Розбите серце пацана» (РСП) Денис Тарасенко, який змушений був залишити батьківщину через репресії влади. Поруч, у Києві, знайшов пристановище його колега по опозиційному Білоруському вільному театру та по РСП Павло Городницький.

В Україну артисти перебралися навесні цього року – після 15-денного арешту і заборони концертів.

До в’язниці вони потрапили в лютому: учасників гурту та глядачів дворового концерту – усього понад 70 осіб – затримав ОМОН під містом Смолевичі неподалік від Мінська. Заарештували музикантів за фото біло-червоного прапора, зроблене на їхньому концерті. Павло, якому після затримання довелося ночувати на підлозі, вийшов на волю з запаленням легень.   

До цього учасники РСП брали участь у багатьох акціях протесту проти режиму Лукашенка, проте їм щастило – завжди благополучно поверталися додому. «Ставало вже навіть трішки соромно: всі відсиділи, а ми ще ні, — розповідав Денис Тарасенко українським журналістам. – Є така приказка: не сидів — не білорус. То ми вже білоруси».

Після арешту міська влада Мінська без пояснення причин тричі не дозволила гурту виступати. Артисти зрозуміли, що концертувати в Білорусі вони більше не зможуть. Крім того, вони побоювалися нового затримання. Тому Денис і Павло полетіли до Києва.

В Україні Павло проводить онлайн-заняття з акторської майстерності для студентів. Також він знявся в серіалі. Досі фільмографія Павла налічували 8 кінопроєктів, Денис зіграв майже в трьох десятках фільмів. У Білорусі обох артистів не знімали з 2012 року, відколи вони потрапили в чорний список за участь у польській стрічці «Живе Бєларусь».

В Ірпені Денис швидко знайшов роботу, якою займався і в Мінську — фарбує автомобілі. Сім’ї змогли приєднатися до артистів-біженців значно пізніше. Виїхати з Білорусі можна було лише на лікування, навчання або роботу, тому дружина Дениса Анна Пришивалко через три з половиною місяці залишила країну під приводом лікування. 

Для створення аудіозаписів нових пісень бас-гітарист і барабанщик РСП, які залишилися в Білорусі, надсилають свої партії через інтернет. Наживо Павло і Денис поки що виступають акустично. Нещодавно вони з великим успіхом грали на Святі музики у Львові.

Обидва артисти мріють повернутися додому. «Білорусь – це наша батьківщина, ми маємо бути там. Завжди хочеться сподіватися: це тимчасово, ще трохи, ще трохи – і ми повернемося додому, — каже Денис. — Але ситуація в Білорусі не змінюється, і, ймовірно, наше перебування тут може затягнутися».

На фото: Денис Тарасенко і Павло Городницький


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300