В Ірпені перевіряють готовність котелень до зими

В Ірпені триває підготовка об’єктів теплопостачання до нового опалювального сезону. Особливу увагу приділяють готовності до запуску нових котлів. А тому в першу чергу перевіряють котельні з новим обладнанням.

Одна з них – на вулиці Тургенєвський. Усього за три місяці вона була переоснащена повністю, до останнього гвинтика.

Максим Панчук, головний інженер комунального підприємства «Теплоенергопостач»:
«Замінили всю теплотрасу, запірну арматуру. Нове насосне обладнання, нові горілки, нова дренажна система, все нове. Від старої системи не залишилося жодного болтика».

Ця котельня обігріває школу №2 і одну житлову багатоповерхівку. Тут установили два сучасні енергоефективні котли – замість п’ятьох, які працювали раніше. 

Василь Пікулик, заступник директора КП «Теплоенергопостач»:
«Дуже низький коефіцієнт корисної дії старого обладнання – не тільки в цій котельні, а взагалі по всій мережі. Старе обладнання, старі насосні групи витрачали дуже багато газу, а тепла давали мало, і тому витрати були великі й собівартість гігакалорії була дуже високою».

Нове устаткування даватиме 40% економії газу. До нових котлів додалася й новація в обслуговуванні: якщо старе обладнання потребувало цілодобового чергування двох-чотирьох операторів, то за роботою нових агрегатів спостерігає автоматизована система з дистанційним керуванням.

Василь Пікулик:
«У першу чергу інвестиційна програма, яку ми склали ще в позаминулому році, передбачала закупку нових котлів. Оборотних коштів на підприємстві не вистачало, і тому ми звернулися до міської ради, яка виділила нам у минулому сезоні до 8 млн грн, за які ми придбали нове обладнання».

Зараз оновлюють теплотрасу від котельні по вулиці Миру, 2-а. Старі трухляві труби вже демонтували. Натомість кладуть сучасні, попередньо ізольовані, які суттєво зменшать енерговитрати.

Олександр Костюк, в. о. директора КП «Теплоенергопостач»:
«Переврізаємось до чотирьох будинків – 2, 2-б, 2-в і 2-г, а також до дитячого садочка. Заміна теплотраси порядка 500 метрів. Роботи почали на минулому тижні, на початку серпня. Плануємо завершити, якщо не буде форс-мажорних обставин, десь до початку вересня».

До кінця літа в Ірпені перевірять на готовність до зими всі об’кти теплопостачання. А їх у місті більше 30.

Андрій Літвинов, начальник управління інфраструктурного розвитку, інвестицій та ЖКГ Ірпінської міськради:
«За півтора року ми реконструювали близько 10 котелень і вже переклали 14 кілометрів мереж. Це все старі мережі, які ще за радянських часів були побудовані, вони повністю замінюються на нові труби з ізоляцією. Це дасть можливість економії газу і зменшення втрат у тепломережах до 30–40%».

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300