В Ірпені показали документальну виставу про права жінок і гендерну рівність (відео)

«Чи можна піти від чоловіка із залізною рукою? Чи можна піти із країни із залізною завісою?. Божевілля хоробрих».

Це актова зала Ірпінської міськради. І цього разу тут говорили про права жінок і гендерну рівність. Але на  сцені виступали не депутати. Про протидію дискримінації  жінок старшого віку, пошуки себе, віднайдення внутрішніх сил, точок опори і  врешті – про  свято життя — йшлося у документальній виставі «Брикси».

Оксана Нечитайло, радниця Ірпінського міського голови:

«Ми обдумували довго стосовно методу подачі цієї інформації, і саме цього кейсу – пізнавального, соціального. І шлях вистави однозначно був найцікавішим. Тому що для жінок, які цілими днями на роботі, намагатися у лекційному форматі подати інформацію щодо їхніх прав, було б майже безнадійно в плані інформативності і зацікавленості».

На сцені п’ять акторок. Вони театралізували п’ять реальних історій жінок, які опинилися у різних життєвих обставинах.

«Я була забита по життю, затюкана дитина своєю рідною мамою, своїм агресивним батьком».

«Ти собі не дозволиш вчинків нижче плінтуса. От і все».

«Ну какой с тебя режисер? Єто же мужская проффессия?».

Анастасія Сегеда, режисерка проєкту «Брикси»:

«Ми порушували питання: як жити зараз, коли йде війна? Як бути жінкою, коли йде війна? Як бути жінкою у різних соціальних прошарках, у різних соціальних умовах, різних професіях, різному віці. Ми ставили питання. А кожен в межах свого досвіду, своїх проблем і своїх здобутків знаходив відповідь».

Анна-Марія Чайковська, експертка Офісу віцепрем’єрки з питань європейської та євроантлантичної інтеграції України:

«Сьогодні ми бачимо, що стійкість нашої країни під час війни і економічна стійкість, і стійкість на полі бою залежить як від чоловіків, так і жінок. Тому що сьогодні у лавах ЗСУ так само воюють жінки, військовослужбовиці. Сьогодні жінки є волонтерками, вони є медикинями. Тому нам дуже важливо говорити про те, що жінки сьогодні є основою нашої стійкості і вони є рівноправною частиною нашого майбутнього і майбутньої перемоги».

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300