Реклама

В Ірпені посадили новий письменницький сад

В Ірпені посадили новий письменницький сад

На території Будинку творчості письменників заклали молодий фруктовий сад. 100 саджанців плодових дерев разом садили українські письменники, очільники Ірпеня та мешканці міста. Серед саджанців – нові сорти яблунь, у тому числі й рідкісного нині сорту «Антонівка», черешні, вишні, сливи.

«Сьогодні разом зі Спілкою письменників України  продовжили традицію Олександра Довженка і Андрія Малишка — заклали новий фруктовий сад. 100 молодих яблунь, черешень, слив, вишень пустять своє коріння на творчій ірпінській землі. Серед саджанців є старовинний, але рідкісний сорт – Антонівка», – розповів голова Інвестиційної ради Ірпеня Володимир Карплюк.

Молоді дерева для саду надав Інститут садівництва Національної аграрної академії України. Ідея проекту належить академіку, українському вченому-садівнику Петру Вольвачу та поетесі, редактору газети «Ірпінський вісник» Юлії Бережко-Камінській.

Висадження саду – це  перший етап реалізації проекту «Сад зримий і незримий». Другий етап проекту передбачає видавництво книги, яке заплановане на осінь цього року. До збірки увійдуть твори українських класиків та сучасних поетів.

 «Для мене сьогоднішня акція — дуже символічна. Ми цінуємо стосунки з Ірпінською міськрадою та ірпінською громадою. Для нас, письменників, це дуже важливо. Тому що цей будинок творчості — слава Ірпеня, як літературної Мекки. І належить вона не лише спілці письменників та Ірпеню, а й усій Україні», — зазначив Михайло Сидоржевський, український письменник та голова НСПУ.

Він зауважив, що Ірпінь – це одне з найславетніших міст, пов’язаних з літературною пам’яттю і письменницькою славою. Адже саме тут весь цвіт української літератури мав можливість відпочивати і творити.

«Ми повинні цим гордитися і цінувати. Сьогоднішня справа для нас — дуже важлива і символічна. Тому що ці яблуні, груші, сливи, вишні та черешні будуть давати плоди. І цими плодами буде ласувати майбутнє покоління ірпінців, письменників, українців», — додав Михайло Сидоржевський, голова Національної спілки письменників України.

Нагадаємо, парк Письменників, який розташований на території Будинку творчості письменників  «Ірпінь», був реконструйований у 2017 році за ініціативи Володимира Карплюка. Для цього Ірпінською міською радою була підписана відповідна угода з Національною спілкою письменників України.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!