В Ірпені посадили новий письменницький сад

сад титул

На території Будинку творчості письменників заклали молодий фруктовий сад. 100 саджанців плодових дерев разом садили українські письменники, очільники Ірпеня та мешканці міста. Серед саджанців – нові сорти яблунь, у тому числі й рідкісного нині сорту «Антонівка», черешні, вишні, сливи.

«Сьогодні разом зі Спілкою письменників України  продовжили традицію Олександра Довженка і Андрія Малишка — заклали новий фруктовий сад. 100 молодих яблунь, черешень, слив, вишень пустять своє коріння на творчій ірпінській землі. Серед саджанців є старовинний, але рідкісний сорт – Антонівка», – розповів голова Інвестиційної ради Ірпеня Володимир Карплюк.

Молоді дерева для саду надав Інститут садівництва Національної аграрної академії України. Ідея проекту належить академіку, українському вченому-садівнику Петру Вольвачу та поетесі, редактору газети «Ірпінський вісник» Юлії Бережко-Камінській.

Висадження саду – це  перший етап реалізації проекту «Сад зримий і незримий». Другий етап проекту передбачає видавництво книги, яке заплановане на осінь цього року. До збірки увійдуть твори українських класиків та сучасних поетів.

 «Для мене сьогоднішня акція — дуже символічна. Ми цінуємо стосунки з Ірпінською міськрадою та ірпінською громадою. Для нас, письменників, це дуже важливо. Тому що цей будинок творчості — слава Ірпеня, як літературної Мекки. І належить вона не лише спілці письменників та Ірпеню, а й усій Україні», — зазначив Михайло Сидоржевський, український письменник та голова НСПУ.

Він зауважив, що Ірпінь – це одне з найславетніших міст, пов’язаних з літературною пам’яттю і письменницькою славою. Адже саме тут весь цвіт української літератури мав можливість відпочивати і творити.

«Ми повинні цим гордитися і цінувати. Сьогоднішня справа для нас — дуже важлива і символічна. Тому що ці яблуні, груші, сливи, вишні та черешні будуть давати плоди. І цими плодами буде ласувати майбутнє покоління ірпінців, письменників, українців», — додав Михайло Сидоржевський, голова Національної спілки письменників України.

Нагадаємо, парк Письменників, який розташований на території Будинку творчості письменників  «Ірпінь», був реконструйований у 2017 році за ініціативи Володимира Карплюка. Для цього Ірпінською міською радою була підписана відповідна угода з Національною спілкою письменників України.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300