Реклама

В Ірпені презентували повне видання книги поезій Григорія Кочура «Інтинський зошит»

В Ірпені презентували повне видання книги поезій Григорія Кочура «Інтинський зошит»

В Ірпені презентували повне видання збірки віршів видатного українського перекладача та поета Григорія Кочура «Інтинський зошит». До книги увійшли поезії, написані в жахливих умовах ГУЛАГівських таборів у місті Інта у 1945-1958 роках. Її співупорядниками стали Петро Щербина та Марія Кочур. Книга є першою у серії видавничого проєкту «Слова Відважних», започаткованого СЕО Товариства «ВІДВАЖНИХ» Володимиром Карплюком.

Презентоване в Ірпені видання книги «Інтинський зошит» доповнене віршами Григорія Кочура, які раніше ніде не видавалися і були знайдені у процесі його впорядкування. Під час презентації цю книгу схвально оцінив лавреат Шевченківської премії та засновник видавництва «А-ба-ба-га-ла-ма-га» Іван Малкович, який у 1989 році був редактором першого видання «Інтинського зошита» у видавництві «Молодь».

«Це друге видання, яке сьогодні вийшло, воно непомірно краще. Тому, що воно доповнено ще й новими віршами, які було знайдено в архівах Григорія Порфировича, так і рисунками того часу, де малював азербайджанський художник. І там є малюнки, як виглядає молодий Кочур», — зазначив Іван Малкович.

475f917a B43b 46a1 Ac2a Ef44684c5799
Дизайн без назви
Дизайн без назви
334244f4 4389 42ac 8fb9 B1d17e3715c9
Do 10

Під час презентації книги, депутати Київської обласної ради Георгій Цагареішвілі та Марія Шевченко вручили подяки Київської обласної ради багаторічній берегині Музею Григорія Кочура в Ірпені Марії Кочур та керівниці відділу культури Ірпінської міськради Євгенії Антонюк.

16
Дизайн без назви
15

Лавреат Державної премії імені Г. Кочура Максим Стріха, який є автором вступного слова до книги, був особисто знайомий із Григорієм Кочуром. Каже, у своїй передмові хотів хоч трохи наблизити читача до людини, яка сполучила три епохи: розстріляне відродження, шістдесятництво і літературу 80-их: «Григорій Порфирович був особливо дивовижний. Таке поєднання освіченості, кришталевої порядності, чесності, взірцевих людських якостей — це справді трапляється дуже не часто».
Новий «Інтинський зошит» побачив світ завдяки Товариству «Відважних», яке системно підтримує творчі ініціативи Ірпінської громади. Видання здійснене в межах проєкту «Бібліотека «Слова Відважних».

«Збірка віршів “Інтинський зошит” вмістила 33 поезії Григорія Кочура, з яких 27 було вже видано 1989 року, а 6 було віднайдено Ярославою Людкевич та надіслано багаторічній очільниці Музею Григорія Кочура в Ірпені – пані Марії Кочур. У цій унікальній книзі всі вірші Григорія Кочура, написані у період таборів та заслань 1945-1953 років, зібралися під однією палітуркою. І це чудова можливість представити Григорія Кочура не лише як перекладацьку величину світового рівня, а й як поета, чиї твори вражають, надихають та наштовхують на роздуми. Для Ірпінської громади є важливим той факт, що Григорій Кочур найбільш свідому, найбільш загартовану частину свого життя мешкав саме в Ірпені, а його будинок став справжнім “Кочурівським університетом”. Завдяки таким постатям як Григорій Кочур Ірпінь є справжньою столицею української літератури. Товариство “Відважних”, що є фундатором щорічної і найбільшої в Україні за розміром преміального фонду Літературної премії Ірпеня, започатковує виданням книги поезій Григорія Кочура “Інтинський зошит” серію видань “Бібліотека “Слова Відважних”, значна частина з яких буде присвячена популяризації перекладацьких цінностей Григорія Кочура в Україні та поза її межами», — наголосив СЕО Товариства «ВІДВАЖНИХ» та засновник видавничого проєкту «Слова Відважних» Володимир Карплюк.

Дизайн без назви
Дизайн без назви

Співупорядниками книги Григорія Кочура стали письменник Петро Щербина та українська акторка, багаторічна керівниця приватного музею Григорія Кочура в Ірпені Марія Кочур.
Письменник Петро Щербина, який є автором ідеї видання першого повного зібрання книги Григорія Кочура «Інтинський зошит», розповів, що у його творчих планах — написати та видати біографічну книгу про життєвий та творчий шлях видатного поета та перекладача. А також зняти документальний фільм про Григорія Кочура і видати англомовний переклад «Інтинського зошита».

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!