В Ірпені розроблятимуть програму будівництва житла для переселенців (відео)

Понад 10 тисяч переселенців із числа внутрішньо переміщених осіб проживає нині в Ірпінській громаді на Київщині. Як допомогти цим людям отримати власне житло? Про це говорили за круглим столом в Ірпінській міськраді.

Олександр Маркушин, Ірпінський міський голова:
«Деякі переселенці, які переїхали зі Сходу до нас, житло купили. А частина людей не має змоги купити. І ми зараз розробляємо програму, завдяки якій місто зможе знайти землю, а переселенці за рахунок спільної роботи з бізнесом, із забудовниками – побудувати собі житло».

У розмові на цю тему взяли участь представники депутатських фракцій міськради, громадських організацій та самих переселенців. Долучився до вирішення цього питання і голова Інвестиційної ради Ірпеня Володимир Карплюк.

Володимир Карплюк, голова Інвестиційної ради Ірпеня:
«Завдання номер один – це зменшити собівартість квадратного метра, яку вони могли б оплачувати. Це можна зробити за рахунок кількох факторів. Перший фактор – орган місцевого самоврядування або якийсь інвестор надає земельну ділянку. Це вже зменшення собівартості квадратного метра. Другий фактор – це ті комунікації, які залежать від органу місцевого самоврядування, можуть бути прокладені за рахунок соціальних програм, і так само це вже зменшить навантаження на собівартість квадратного метра».

Що стосується землі під забудову – хоч тут варіантів і небагато, та все ж вони є, зазначає міський голова Олександр Маркушин.

Олександр Маркушин:
«Частину земель зараз нам передає геокадастр. При тому, що у нас уже є створена громада, частина земель була за її межами. І на сьогоднішній день ми можемо їх використовувати під такі соціальні об’єкти».

А ще розглядається можливість задіяти під будівництво соціальних об’єктів  і приватні земельні ділянки шляхом їх викупу чи іншої співпраці з власниками землі.

Лєране Козакевич, переселенка:
«Почули, що місто готове співпрацювати. Я хотіла б звернутися, користуючись нагодою, до всіх переселенців, які проживають в Ірпені, в нашій громаді, з закликом не стояти осторонь. Їм ніхто це не дасть безкоштовно і просто так, треба за це боротися, треба слідкувати за цією інформацією і намагатися брати участь».

Юрій Зиков, голова ГО «Обєднання переселенців «Спільна справа»»:
«Органи місцевого самоврядування бачать, що є таке питання. Програм житла для переселенців немає, за великим рахунком, у країні. І ми вирішили самоорганізуватися й вирішити це питання самостійно».

У результаті зустрічі запланували провести консультації з місцевим бізнесом, власниками ділянок, відпрацювати всі можливі варіанти, після чого зібратися знову для розробки плану спільних дій.


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300