В Ірпені сапери знешкодили артилерійську міну 60-х років (відео)

Владислав Волошин, черговий 1-го Добровольчого підрозділу Ірпінської громади:

«Територія заводу БКЗ, правильно? Очікуйте на приїзд групи».

Це Ситуаційний центр в Ірпені. Тут у цілодобовому режимі працюють члени 1-го Добровольчого підрозділу Ірпінської громади. Щойно надійшло повідомлення про небезпечну знахідку. Черговий передає інформацію саперам, і через 10 хвилин група вже на місці.

Яків, начальник служби гуманітарного розмінування міста Ірпінь:

«Ми знаходимося в місті Ірпінь, на території БКЗ. Ідентифікували цей снаряд, провели нетехнічне обстеження, подивилися підходи до нього, розробили безпечний шлях, дістали снаряд, розмінували його, а саме зняли детонатор, і далі будемо транспортували його з ДСНС на полігон, де його знищать».

Цього разу сапери знешкодили артилерійську міну 60-х років. Спеціалісти кажуть – саме такі несуть чи не найбільшу загрозу, тому що можуть вибухнути в будь-який момент.

Олександра Страдецька, журналістка:

«Якби ця 20-кілограмова артилерійська міна здетонувала, зона ураження могла б бути до 500 метрів. А ще вона могла б розлетітися на 2000 смертельно небезпечних уламків».

Перш ніж виконувати небезпечну роботу, сапери пройшли спеціальні підготовчі курси, отримали відповідне оснащення. Завжди мають із собою величезний рюкзак-аптечку. А ще тут міношукачі, саперні ножі та лопати, мотузки та інструмент, який спеціалісти називають «виручалочкою».

Яків:

«З надзвичайно часто використовуваних та важливих – це пінпоінтер. Він допомагає виявити в ґрунті металеві предмети, а саме міни, гранати».

Сапери розповідають: від початку квітня вже знайшли понад тисячу небезпечних російських «дарунків». Нерідко трапляються й хибні виклики, але не такі, як до війни. Начальник служби гуманітарного розмінування каже: зараз люди не жартують, а перестерігаються. Тому закликає мешканців громади звертатися по допомогу при найменшій підозрі.

Яків:

«Якщо у вас є підозра про знаходження вибухонебезпечного предмета – телефонуйте в Ситуаційний центр міста Ірпінь. Приймаємо заявки від усієї територіальної громади. Не нехтуйте своєю безпекою та своїм життям!»

Микола Ковальчук, начальник «Муніципальної варти»:

«Закликаємо громадян: телефонуйте, якщо є підозра на вибухонебезпечні предмети або якісь підозрілі речі. Хлопці виїдуть, перевірять».

Цілодобова гаряча лінія патрульної служби 1-го Добровольчого підрозділу Ірпінської громади – (068)379-92-27.


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300