В Ірпені створять «револьверний фонд» на підтримку ОСББ (відео)

Один мільйон гривень – саме таку суму передбачила бюджетна комісія Ірпінської міськради на підтримку ОСББ міста. Так званий «револьверний фонд» успішно діє вже в семи містах України. На Київщині Ірпінь запроваджуватиме таку програму першим. Її ініціювала місцева Громадська спілка ОСББ.

Руслан Шевчук, голова Громадської спілки ОСББ «Ірпінь»:
«Що таке «револьверний фонд«? Це поворотна допомога для ОСББ на будь-які ситуації. Особливо це стосується якихось аварійних ситуацій у будинках, щоб ОСББ могло звернутися до цього фонду, отримати певну суму коштів, і протягом року це ОСББ повертає його рівними частинами».  

Звідси й назва – револьвер, обертання. Фонд матиме спеціальний цільовий рахунок. І отримати безвідсоткову позику з нього ОСББ зможе лише за чітко визначеною процедурою.  

Руслан Шевчук:
«У положенні  про цей фонд розроблена процедура видачі. Там не просто так роздаються гроші. Якщо прийшло ОСББ і каже: «Я хочу 200 тисяч»– так ніхто видавати не буде. Правління вивчає фінансову спроможність і тоді може якісь кошти видати».

Ольга Корчинська, голова правління ОСББ «Гранд Лайф №1»:
«Коли виникає непередбачена ситуація в будинку – наприклад, зламався газовий лічильник, який коштує 25 тисяч гривень – отак просто взяти їх звідкись, зібрати поквартирно – це нереально. Звертатися в банк – це ціла процедура. Тоді ж, як є можливість звернутися в «револьверний фонд» і купити його (лічильник), не переплачуючи банку відсотки – це виходить дуже безболісно для мешканців».

Скористатися «револьверним фондом» зможуть лише члени Громадської спілки. Наразі до неї входить вісім ОСББ. І щоб мати підтримку фонду, до неї можуть приєднуватися й інші.

Ольга Корчинська:
«Членство в Громадській спілці передбачає статут, передбачає слідування всім внутрішнім документам, у тому числі й положенню про «револьверний фонд». І хто ж буде звітувати про цільове використання коштів «револьверного фонду» перед донорами? Саме правління цієї спілки».

Варто зазначити: місто не вперше активно підтримує ОСББ. Наприклад, уже два роки в Ірпені діє програма «50 на 50».

Андрій Літвинов, радник Ірпінського міського голови:
«У нас запроваджена з 2019 року програма підтримки ОСББ «50 на 50», за якою 50% будь-яких робіт, поточних і капітальних ремонтів, утеплення, озеленення фінансує місто, а 50% фінансує саме ОСББ. А в цьому році ми підтримали ініціативу ОСББ, які до нас звернулися, і запроваджуємо «револьверний фонд»».

У спілці ОСББ кажуть: «револьверний фонд» дуже посприяв би тому, щоб утримувати житловий фонд міста в належному стані. Та чи долучиться місто до передового досвіду інших регіонів, залежатиме від того, чи підтримають цю програму  депутати на сесії міськради.

 
Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300