В Ірпені відбулася міжнародна конференція, присвячена Петру Могилі (фото)

32

В Ірпінській міській публічній бібліотеці ім. М. Рильського відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Митрополит Петро Могила: маловідомі сторінки життя». Це вже п’ята конференція, присвячена цьому видатному церковному, політичному й освітньому діячу та святому Православної Церкви. Дві з них провели саме в Ірпені.

Організаторами форуму виступили Науково-дослідний інститут козацтва Інституту історії України НАН України, Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна», Товариство румунської культури України ім. Петра Могили, Союз українців і Союз козаків Румунії. Конференція відбулася за підтримки відділу культури, національностей та релігій Ірпінської міської ради.

Учасники зібрання акцентували увагу на тому, що життя і діяльність Петра Могили були тісно пов’язані з Ірпінським краєм.

«Мало хто знає, але певний період часу Петро Могила служив у Михайлівці-Рубежівці, був настоятелем місцевої церкви. Достеменно невідомо, на чию честь був освячений тодішній храм, не збереглося церковних артефактів, але збереглася природна пам’ятка: в Михайлівці-Рубежівці є свята криниця, яку свого часу особисто освячував Петро Могила», – зазначив учитель історії Михайлівсько-Рубежівської школи Ярослав Савчук.

У ході конференції зазначалося, що церква, в якій служив Петро Могила, і та, яка є в Михайлівці-Рубежівці сьогодні, віддалені в часі приблизно на 200 років: святитель жив у 17-му столітті, а сучасний храм був побудований на початку 20-го.

Відомо, що після служіння в Ірпінському краї Петро Могила переїхав до Києва, де його обрали Митрополитом Київським і Галицьким. Невдовзі він став засновником Києво-Могилянської академії.

Конференція зібрала в Ірпені чимало відомих українських науковців, літераторів, освітян та громадських діячів. Серед них – доктор педагогічних наук, професор Юрій Руденко, доктор географічних наук, професор Анатолій Доценко, доктор історичних наук, професор Віктор Брехуненко, лідер Всеукраїнської інноваційної освітньої платформи «Сходи в Майбутнє» Ігор Найда та інші. А оскільки Петро Могила мав румунське коріння, його життям цікавляться представники Румунії: у конференції в онлайн-форматі взяли участь докторка філологічних наук, завідувачка кафедри української мови та літератури факультету іноземних мов Бухарестського університету Олена Біловару та настоятель православної церкви святого Іллі о. Михайло Кобзюк.

Від імені Ірпінського міського голови Олександра Маркушина учасників форуму привітала його заступниця Юлія Устич. Вона відзначила важливість цієї події, наголосивши, що Петро Могила – один із тих діячів, чиї імена символізують відродження нації. Заступниця мера зауважила, що діяльність святителя принесла користь усьому православному світу та всій Європі.


Фото Олега Гриба

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

НОВИНИ

В Ірпені змагаються титуловані орієнтувальники із порушеннями слуху (відео)

Сьогодні, 21:43

Детальніше
«Україні потрібен свій фантастичний всесвіт» — автор фентезі «Кий і морозна орда» Нік Лисицький

Сьогодні, 16:14

Детальніше
Ірпінь закуповує 77 ударних дронів

Сьогодні, 15:38

Детальніше
Ірпінська громада вшанувала пам’ять жертв трагедії на Чорнобильській АЕС

Сьогодні, 13:09

Детальніше
В Ірпені відбудовують багатоповерхівку на вул. Київській, 53

Сьогодні, 10:20

Детальніше
Учні ІЛІТ говорили про життєвий вибір із письменницею й журналісткою Оленою Пшеничною (відео)

25 Apr 19:56

Детальніше
Представники Ірпеня долучились до обговорення проблемних питань підтвердження права власності за зруйноване житло

25 Apr 19:43

Детальніше
Артем Гурін та його родина отримали 300 000 грн матеріальної допомоги, - протоколи комісії

25 Apr 18:35

Детальніше
Всі новини
300x300