Реклама

В Ірпені відбувся унікальний фестиваль народних обрядів (відео)

Найкращі фольклорні колективи з шести областей України зібрав Ірпінь Київської області на фестиваль-конкурс «Калита». Самобутні співочі гурти прибули з Чернігівщини, Полтавщини, Черкащини, Житомирщини, Рівненщини, Харківщини та різних районів Київщини.

«Фестиваль, який відбувається сьогодні, унікальний. Саме завдяки вам наші діти, внуки і правнуки будуть знати, що таке вишиванка, що таке українська пісня, що таке традиція і що таке український народ», – сказала, вітаючи учасників свята, керівник відділу культури, національностей і релігій Ірпінської міськради Євгенія Антонюк.  

Гурт «Журавка» з села Дружнє на Київщині привіз на фестиваль калиту. Цей обрядовий калач випікали колись дівчата на Андріївські вечорниці й несли його на дівочо-парубоцькі гуляння, щоб приваблювати хлопців. «Підвішуємо на рогача калиту – оцей корж – і дівчата й хлопці по черзі йдуть і кусають ту калиту», – розповідає одна з учасниць колективу.

Вразити слухачів багатоголоссям приїхав самобутній гурт «Серпанок» із села Лютіж Київської області. Ансамблю всього два роки. Артисти підкреслюють, що інші співають переважно лише в два голоси. За словами учасників гурту, пісні їм доводиться збирати в селах буквально по рядочку: «Їздимо в експедиції, збираємо матеріал, відновлюємо його, можливо, десь корегуємо – і співаємо».

Оцінювало конкурсантів журі з експертів-етнографів. Судді зауважують, що визначити найкращих було надзвичайно складно. «Ми надали перевагу тим колективам, які поєднали, по-перше, традиційну манеру співу, яка першою зазнає руйнації в селі, а по-друге, традиційний місцевий репертуар», – зазначила голова журі Ганна Коропниченко.

Гран-прі фестивалю отримали аж три колективи: два гурти з Київщини – «Любарчанка» з Бориспільського району та «Джерело» з Броварського, а також ансамбль «Берегиня» з Харківщини, який назвали «космосом українського фольклору». Його учасницям дістався і спеціальний приз від ірпінського осередку жіночої асоціації «Дія» – за подоланий найдовший шлях.

«У нас у Харківській області немає таких фольклорних фестивалів зовсім, тобто ми не маємо змоги десь брати участь і бачити отаку кількість народних колективів, де співають автентику, – сказала керівник гурту «Берегиня» Вікторія. – Саме тому ми приїхали на Київщину, щоб і повчитися, і себе показати».

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!