В Ірпені відкрили найбільший в Україні літературний мурал (відео)

Молоді та сучасні. Такими Тараса Шевченка, Андрія Малишка та інших відомих українських письменників не звично бачити! Унікальні малюнки з’явилися у центрі Ірпеня, на вулиці Слов’янській. Це – найбільший в Україні літературний мурал.

Олександра Страдецька, журналістка:

«За основу створення муралу взяли «Таємну вечерю» Да Вінчі із Ісусом Христом у центрі і трьома віконечками. А ценетаємна вечеря літераторів. І тут ключова фігура – молодий Тарас Шевченко».

Разом із ним за одним столом сидять ще тринадцять знаних у всьому світі українських майстрів пера. Біля кожного – їхні цитати, які актуальні зараз.

Володимир Карплюк, СЕО Товариства «Відважних», голова Інвестиційної ради Ірпеня:

«Ворог хоче у нас забрати найголовніше – ідентифікатори нації. Одним із ідентифікаторів нації, ви це прекрасно знаєте і розумієте, є українська мова, українська культура. І ми маємо зробити все, щоб тема літератури, письменництва, поезії у нашому місті розвивалася і підтримувалася. Дуже дякую всім, хто причетний до цього!».

Невдовзі вулицю Слов’янську, де зображені письменники, перейменують на Літературний провулок. Цю ідею, як і ідею муралу, запропонував автор книги-хроніки «Битва за Ірпінь» Петро Щербина.

Петро Щербина, автор книги-хроніки «Битва за Ірпінь»:

«Це лише початок великої літературної частини центрального Ірпеня. Тому що тут поряд буде книжкова міні-площа і мурал буде продовжено на наступній стіні. Насправді, створення цього муралу, яке підтримало Товариство «Відважних», – це крок до продовження літературних традицій, оскільки Ірпінь – це столиця української літератури».

Над літературним муралом понад два тижні працювала відома українська художниця Катерина Медвідь.

Катерина Медвідь, художниця:

«Кожен робить, що може на своєму фронті. Мій чоловік зараз воює, я воюю на своєму фронті. І мені дуже хотілось своїми руками внести хоч якусь маленьку частку у боротьбу в цій війні».

Олександр Маркушин, Ірпінський міський голова:

«Я хочу подякувати. Подякувати тим людям, які це зробили. Подякувати художникам з Ірпеня, з Києва, які намалювали. Подякувати тим людям, які це профінансували, нашим меценатам, нашому Товариству «Відважних». І я хочу сьогодні вручити подяку Володимиру Карплюку, своєму другові, який довгий час був міським головою, зараз є головою Інвестиційної ради Ірпеня і допомагає в його відбудові. І зараз взяв на себе ще й шефство у напрямку літературної підтримки у нашому місті. Володимир Андрійович, вам подяка. Дуже дякуємо за ту підтримку, яку ви нам постійно надаєте».

Розвиток української культури – один із пріоритетних в Ірпені. Саме тут Товариство «Відважних» заснувало найбільшу за грошовою винагородою в Україні Літературну премію, регулярно запрошує у місто митців і спонсорує творчі заходи.

У розвиток літературних традицій нещодавно в Ірпені започаткували спеціальні творчі заняття для школярів. А на найближчій сесії планують на честь письменників перейменувати ряд вулиць. 

Ольга Гущина, учителька англійської мови в Ірпінському ліцеї Інноваційних технологій:

«Пишаюся тим, що зараз знаходжуся в Ірпінській громаді і маю можливість відвідувати такі заходи. Сама є переселенкою, жителькою міста Мелітополя, яке зараз в окупації. Але я щиро люблю ваше, моє вже місто Ірпінь, яке мене прихистило. Я люблю Ірпінь!».

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300