Реклама

В Ірпені відкрили виставку картин Марини Ващенко «Світло поміж тіней» (відео)

Янголи і демони, міфічні істоти, радіохвилі Всесвіту: усе це – на картинах сучасної української художниці Марини Ващенко.  Її персональну виставку «Світло поміж тіней» відкрили у жіночому просторі «Вільна» в Ірпені.

14 робіт із двох різних серій. У чорному паспарту картини із серії «Янголоманія».

Марина Ващенко, художниця:

«Ця серія почала з’являтися у 2013 році. Якраз тоді, коли у нас був Майдан. І, я думаю, що це той етап, коли я відчувала себе максимально незахищеною і почала малювати янголів. Ці образи з’являлися легко і за тими, якими вони виходили в ескізах, я зрозуміла, що вони виконують цілющу функцію».

Янголи авторки абсолютно різні. Одні – ліричні, інші – мужні захисники, які оберігають усю країну.

Друга серія – «Бастіарій». Її Марина теж почала створювати після трагічних подій в Україні, а саме – після початку повномасштабного вторгнення.

Марина Ващенко, художниця:

«Коли почалися бойові дії, я почала серію кулькових ручок. І у мене там намальовані демони, страшні демони та війна. Це почало мене руйнувати. Тому я подумала, що не обов’язково малювати страшних демонів, можна ж і добрих».

Так Марина й почала малювати Бастіаріїв — добрих демонів, які наділені надзвичайними можливостями. Наприклад, у художниці є персонаж Зіркун, який запалює зірки. Мисткиня називає ці зірки душами, які оживають, перевтілюються та народжуються заново.

Леся, мешканка Ірпеня:

«Дуже глибокі картини, їх роздивлятися і роздивлятися. Є над чим думати і що повідчувати. Я хочу прямо заглибитися і вникнути».

Відвідувачки простору «Вільна» були захопленні не тільки картинами, а й самою художницею. Довго не хотіли її відпускати. Говорили про творчість, особисті переживання, втрати тощо. Та й навіть домовилися про можливий майстер-клас з графіки або витинанки.

Ірина, переселенка з Бахмуту:

«Для мене ваші заняття будуть, як арттерапія. Ви – така чудова, неймовірна, з Вас іде така енергетика, і мені здається, це буде, як релакс чи прийом у психолога».

Виставка триватиме до 4 березня. Але, окрім неї, у просторі «Вільна» щотижня проводять різноманітні заходи для жінок. Їх можуть відвідати усі охочі.

Юлія Невєдрова, соціальна фахівчиня простору «Вільна»:

«Простір «Вільна» в Ірпені створений для жінок, для підтримки психологічного та ментального здоров’я. Ми проводимо різні заходи. У нас можна отримати індивідуальну психологічну консультацію у нашої психологині Олени, а можна прийти на групові заняття. Також ми проводимо заходи з хендмейду, спортивні заходи, тобто будь-які активності, які допомагають жінкам тримати своє здоров’я».

Простір «Вільна» працює в Ірпені за адресою вул. Дем’яна Попова, 22.  Із  середи по п’ятницю, з 11 до 20.  Вхід вільний.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!