Реклама

В Ірпені відзначили День героїв (відео)

23 травня 1938 рік. Посеред білого дня у Роттердамі лунає вибух. Так радянські спецслужби вбили одного із найвидатніших українських політичних діячів, засновника та першого очільника Організації українських націоналістів Євгена Коновальця.

23 травня 2024 рік. Ірпінь. Місто хвилиною мовчання вшановує усіх, хто боровся за незалежність України за увесь час її існування.

Віталій Коваленко, заступник відділу культури, національностей та релігій ІМР:

«Щороку 23 травня в Україні відзначають День Героїв. Борців за свободу країни, починаючи від лицарів часів Київської Русі й до учасників Революції Гідності, бійців АТО ООС на Донбасі, захисників України сьогодні».

У 1941 році українські націоналісти започаткували День героїв, щоб вшанувати Євгена Коновальця. Сьогодні ж День героїв відзначають в усій Україні. Зокрема, й в Ірпені.

На центральній площі міста засвітили лампадки біля банерів із портретами 121 загиблого захисника з Ірпінської громади.

Марія Драшпуль, мати загиблого Назарія Драшпуля:

«Наш син — справжній герой ще змалечку. Він завжди був патріотом. Коли в нашу країну, в наш дім прийшла біда, він став на захист. Такі заходи дуже цінні, щоб люди, наш народ, бачили ціну, яку віддають наші сини і дочки за захист нашої України, нашої незалежності і нашої свободи».

На жаль, щотижня Ірпінь продовжує прощатися із героями, які віддають своє життя за свободу України.

Євгенія Антонюк, начальниця відділу культури, національностей та релігій ІМР:

«Дуже багато родин звертаються, щоб ці банери залишились на площі. Тому поки що вони будуть тут. Навіть прийняли рішення додрукувати. Тому що тут не всі наші героя. Від моменту встановлення загинуло ще 17 хлопців. Зокрема, сьогодні ще одне поховання відбувається. Тому найближчим часом будуть доставленні ще необхідні конструкції, додруковані банери. І поки що це залишиться таким меморіальним місцем в центрі. Звісно, тимчасовим. Але скільки триватиме війна, я думаю, ми маємо вшановувати хлопців».

У цих чоловіків різний вік, різні професії. Але одне спільне — мужність і героїзм, проявлені у боротьбі за незалежність Батьківщини.

Анастасія Молнар, учениця Ірпінської дитячої школи мистецтв імені М. Вериківського:

«Вони прилетять янголами з небес. Прилетять, щоб захистити нас. А ми ніколи не забудемо, тих кривавих днів, України втрачених синів».


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300
Реклама