В Ірпені вшанували ліквідаторів аварії на ЧАЕС (фото)

Photoeditorsdk Export 2019 12 14t160823.510

Сьогодні в Ірпені на Київщині відзначили День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. У парку імені Володимира Правика, біля пам’ятника герою-пожежнику, зібралися чорнобильці, представники пожежно-рятувальної частини, очільники місцевої влади Ірпеня та Коцюбинського, жителі міста; прийшли мати і брат Володимира Правика.

«Хочу подякувати живим ліквідаторам – за те, що ви тоді врятували Ірпінь, врятували Київщину і Україну. Хочеться згадати тих, кого немає з нами, тих людей, які відділи найдорожче – своє життя, щоби приборкати ту страшну біду», – сказав перший заступник Ірпінського міського голови Олександр Маркушин та запропонував вшанувати героїв хвилиною мовчання.

Він розповів, що Чорнобильське лихо безпосередньо торкнулося і його родини: батько Олександра Маркушина працював пожежником, і вже наступного дня після вибухів на ЧАЕС брав участь у ліквідації аварії.    

Особистим поділився і секретар міськради Андрій Літвинов. «Чорнобиль займає дуже багато місця в моєму житті, ця трагедія стосується мене особисто. Я народився в Прип’яті. І хоча виріс в Ірпені, пам’ятаю ті страшні часи. Дуже важко було все покинути і їхати. Коли нас евакуювали, все, що в нас залишилось – це дві валізи, з якими ми приїхали в Ірпінь. У перший час вони слугували і стільцем, і столом. Мій батько – ліквідатор, залишався там до останнього. Має за це державну нагороду. Скільки він усього пережив, скільки втратив здоров’я, отримав інвалідність… Згодом мені довелося проєктувати саркофаг над Чорнобильською АЕС, і я дуже радий, що ми разом із Європейським Союзом зробили цей проєкт», – розповів Андрій Літвинов.

«Ми ніколи не забудемо цю трагедію і завжди шануватимемо вас, ліквідаторів, кожен із яких поклав на це частку свого здоров’я, свого життя», – наголосив він.

Присутні поклали квіти до пам’ятника. Одному з чорнобильців – Вікторові Опанасенку – представники влади вручили медаль – пам’ятний знак «Учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС». А рятувальники «відсалютували» побратимам-чорнобильцям сиреною пожежної машини.

Після урочистостей відбулося неформальне спілкування жителів міста з посадовцями.

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС відзначається в Україні із 2006 року 14 грудня – в дату закінчення будівництва саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком атомної станції.  

Лейтенант Володимир Правик був командиром пожежного підрозділу, який першим став гасити пожежу на ЧАЕС. Помер 11 травня 1986 р. від гострої променевої хвороби у віці 23 років.  

Фото Олега Гриба

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300