В Ірпені викрили підпільну «друкарню», де виготовляли фальшиві COVID-сертифікати (відео, фото)

Photo3

Правоохоронці викрили в Ірпені нелегальну «друкарню», де виготовлялися підроблені сертифікати про вакцинацію від коронавірусу та інші медичні документи. Про це повідомляють Київська обласна прокуратура та Департамент кіберполіції Національної поліції України.  

Підпільний «бізнес» налагодив в орендованому приміщенні 34-річний мешканець Ірпеня разом із дружиною. Подружжя виготовляло фальшиві COVID-сертифікати, медичні довідки для отримання водійських посвідчень, сертифікати про проходження наркологічного і психіатричного оглядів, ліцензії та довідки на об’єкти дозвільної системи з голограмами, висновки лікаря щодо протипоказань до вакцинації та інші медичні документи. «Послуги» рекламувалися на спеціально створених сайтах, прийом замовлень здійснювався через месенджери, готові документи відправляли поштою. Підроблені COVІD-сертифікати коштували від 800 грн, довідки про профогляд – від 200 грн.

За даними слідства, «клієнтами» зловмисників було близько тисячі осіб.

Під час обшуків у приміщенні вилучили комп’ютерну та оргтехніку, 24 мобільні телефони, понад 200 медичних бланків, записи про спілкування з «клієнтами», реєстри поштових відправлень, квитанції про грошові перекази, банківські картки, багато готових до відправки підроблених довідок, зокрема COVID-сертифікатів, та понад 7 тисяч доларів.

Відкрито провадження за ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство). Санкція статті передбачає до 8 років позбавлення волі.

Встановлюються особи, причетні до злочину, і ті, хто скористався шахрайськими «послугами». 

Загалом органи прокуратури Київщини вже передали до суду 27 обвинувальних актів за фактами підроблення та використання підроблених свідоцтв про вакцинацію від коронавірусу, винесено 16 вироків.


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300