Реклама

В Ірпені вирішується доля пошкодженої багатоповерхівки на Садовій (відео)

Демонтувати не можна відбудувати. Де поставити кому у цьому реченні – бурхливо обговорювали мешканці пошкодженої багатоповерхівки із мером Ірпеня Олександром Маркушиним.

У цьому дев’ятиповерховому будинку на вулиці Садовій в Ірпені – 72 квартири. 16 із них – вщент зруйновані. Але є і такі, де продовжують жити люди. Попри попередні експертні заключення, доля будинку і досі не вирішена.

Олександр Маркушин, Ірпінський міський голова:

«Одне інструментальне дослідження показало, що будинок треба демонтувати. Інше інструментальне дослідження показало, що можна його відремонтувати. Ми прийняли рішення зробити ще одну експертизу, долучити декілька експертних інститутів і чітко визначити або будинок демонтувати, або цей будинок можна капітально відремонтувати».

Більшість мешканців будинку сподіваються, що його таки не доведеться демонтувати. Серед них – пані Людмила – одна з небагатьох мешканців, які зараз тут живуть. Її квартира постраждала несильно. Проводить екскурсію і показує своє «робоче місце». У власній спальні плете маскувальні сітки для захисників, а потім передає їх волонтерам. Жінка дуже хоче, щоб у будинок знову повернулося життя.

Людмила Білорус, мешканка Ірпеня:

«Щоб він не був аварійним, щоб і ті люди могли тут жити».

Щоб нарешті вирішилася доля будинку, мріє і пані Тамара. Від її квартири на восьмому поверсі залишилося саме згарище.

Тамара Дідківська, мешканка Ірпеня:

«Ми тільки за те, щоб був якийсь результат. Далі будемо щось думати. Зроблять щось із будинком – будемо думати щось із квартирою. Тільки за це».

Що ж до фінальної інструментальної експертизи, то вона займе близько двох тижнів. Фахівці у сфері містобудування занепокоєні міцністю будівлі після влучань. Головне питання зараз – чи витримає будинок капітальні роботи або ж частковий демонтаж – лише найпошкодженішої частини будівлі.

Неля Халілова, керівниця проєктно-експертної організації «Тофор Бантекс»:

«Потрібно більш ретельно продивитися всі ці поверхи, вивчити більш детально технічні характеристики будинку. Але на сьогодні, попередньо оглянувши будинок, то можемо сказати, що при частковому демонтажі є така ймовірність, що будинок складеться».

Михайло Сапон, начальник відділу містобудування та архітектури Ірпінської міської ради:

«Якщо, наприклад, підрядник каже – я виконую ці роботи і даю гарантію 20-30 років, що будинок в тому стані, якому і був, залишиться, то це одна справа, але, на жаль, такі до нас ще не приходили».

Якщо ж експертиза підтвердить, що будівля таки підлягає зносу, то людей, які досі тут проживають, тимчасово переселять у модульне містечко.

Олександр Маркушин, Ірпінський міський голова:

«Зараз ми відкриваємо ще одне модульне містечко на «Ластівці», це буде ще майже двісті квартир і будемо тих, хто хоче туди переселяти, бо потреба дуже величезна».

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!