В Ірпені визначили заходи для запобігання спалаху дифтерії

Photoeditorsdk Export 2019 10 31t141245.684

Керівники структурних підрозділів Ірпінської міської ради та її виконавчого комітету, комунальних підприємств і закладів міста повинні організувати вакцинацію своїх працівників від дифтерії. Для цього має бути проведена роз’яснювальна робота в колективах, а також складені та погоджені з лікарями плани-графіки проходження щеплень. Таке рішення було ухвалене на засіданні міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, яке відбулося під головуванням першого заступника мера Олександра Маркушина.

«У Києві вже є три офіційно підтверджені випадки захворювання на дифтерію. Якщо людина вже захворіла, і їй не ввести сироватку – то це майже стовідсотково летальний результат. Сироватки, яка є в Україні, вистачить тільки на 25 людей. На Київську область виділено три дози препарату – вони знаходяться у Вишгороді, в клінічній лікарні. Єдиний спосіб уберегти мешканців нашого міста – це тільки щеплення. Тому кожен керівник буде особисто відповідати за те, щоб колектив пройшов вакцинацію. Потрібно, щоби щеплення зробили і собі, і своїм родинам», – наголосив Олександр Маркушин.

Він нагадав, що спалах дифтерії був у 1988–1990 роках. «Тоді, за статистикою, було щеплено 80% населення. І були летальні випадки. Зараз вакциновано від 50 до 60%», – зазначив посадовець.

Також він підкреслив, що люди, які працюють, повинні мати можливість пройти вакцинацію по суботах.

Головний лікар Ірпінського міського центру первинної медико-санітарної допомоги Андрій Левківський запропонував керівникам трудових колективів узгодити час для проведення організованої вакцинації працівників. Він також зауважив, що пройти щеплення можна й індивідуально, звернувшись до свого сімейного лікаря. Вакцина безкоштовна. Пацієнти, які ще не уклали декларацію з лікарями, відразу можуть це зробити.

За словами Андрія Левківського, захворюваність на дифтерію найбільше пов’язана з «відмовниками». «І в нашому регіоні є певна когорта людей, які відмовляються від щеплення та не хочуть вакцинувати своїх дітей», – відзначив він.

«Щодо дітей у нашому регіоні показник непоганий – більше 75% малюків віком до 18 місяців вакциновані. Шестирічні діти мають дещо нижчий показник – це пов’язано з проблемою доступності вакцини. Якщо для дорослого населення на сьогодні з кількістю вакцини проблем немає, то для дітей шестирічного віку її недостатньо – це залежить від розподілу Міністерства охорони здоров’я. Але доросле населення теж погано вакциноване», – повідомив Андрій Левківський.

Він розповів, що вакцинація здійснюється, починаючи з двомісячного віку. Останні «дитячі» щеплення відбуваються в 16 років, а далі кожні 10 років доросла людина повинна їх повторювати, щоб не захворіти. «Тобто якщо вам 26 років – ви приходите, і в 36 приходите, і якщо після 16 років ви не прищеплювались – теж приходите. Я запрошую всіх спілкуватися зі своїми сімейними лікарями – вони володіють потрібною інформацією», – пояснив лікар.

Відзначалося також, що дорослим людям, які не вводили вакцину від дифтерії більше 10 років, необхідно пройти вакцинацію за такою ж схемою, як і нещепленим: друге щеплення відбувається через місяць після першого, і ще одне – через 6 місяців. Той, хто не знає чи не пам’ятає, коли вакцинувався, може з’ясувати, як діяти, звернувшись до однієї з приватних лабораторій для визначення титрів антитіл до збудника дифтерії.

«На своєму сайті й сторінці у фейсбуці ми активно поширюємо інформацію про вакцинацію проти дифтерії, розповідаємо все про це захворювання, про те, як провести профілактику, які симптоми, що робити в разі хвороби», – додав Андрій Левківський.

Нагадаємо, раніше працівники Ірпінського міського центру первинної медико-санітарної допомоги долучилися до ініційованої МОЗ кампанії вакцинації від правця й дифтерії, провівши показове щеплення собі.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

НОВИНИ

В Ірпені змагаються титуловані орієнтувальники із порушеннями слуху (відео)

Сьогодні, 21:43

Детальніше
«Україні потрібен свій фантастичний всесвіт» — автор фентезі «Кий і морозна орда» Нік Лисицький

Сьогодні, 16:14

Детальніше
Ірпінь закуповує 77 ударних дронів

Сьогодні, 15:38

Детальніше
Ірпінська громада вшанувала пам’ять жертв трагедії на Чорнобильській АЕС

Сьогодні, 13:09

Детальніше
В Ірпені відбудовують багатоповерхівку на вул. Київській, 53

Сьогодні, 10:20

Детальніше
Учні ІЛІТ говорили про життєвий вибір із письменницею й журналісткою Оленою Пшеничною (відео)

25 Apr 19:56

Детальніше
Представники Ірпеня долучились до обговорення проблемних питань підтвердження права власності за зруйноване житло

25 Apr 19:43

Детальніше
Артем Гурін та його родина отримали 300 000 грн матеріальної допомоги, - протоколи комісії

25 Apr 18:35

Детальніше
Всі новини
300x300