Реклама

В Ірпені зменшать витрати на комунальні підприємства (відео)

В Ірпінській міськраді зводять до мінімуму витрати на комунальні підприємства. У 2024 році усі КП громади отримають з міського бюджету здебільшого лише на сплату комунальних послуг та виплату зарплати працівникам.

Олександр Маркушин, Ірпінський міський голова:

«В режимі дуже жорсткої економії ми кожному підприємству залишили на рівні минулого року плюс коригування мінімальної зарплати, багато всього познімали, великий новий транспорт ми зняли».

Причина такої економії – недоотримання міським бюджетом близько 200 мільйонів гривень. Через зняття дотацій та відрахування до держбюджету «військового ПДФО». Тож кожну копійку витрат тепер рахуватимуть ще ретельніше.

Про це йшлося на спільному засіданні двох депутатських комісій – з питань бюджету та ЖКГ. Керівники комунальних підприємств звітували за 23-й рік та пояснювали, на що просять грошей з бюджету 24-го.

Антон Довгопол, директор КНП «Ірпінська центральна міська лікарня»:

«В 24-му році наш план – ми повинні вийти на 145 млн грн. Якщо порівнювати з цифрами 22-го, то наче й цифра непогана, якщо порівнювати із курсом долара … бо якщо ми раніше витрачали 5 млн грн, то зараз 10, якщо паливо для закладу треба було на 500 тисяч гривень, то тепер треба на 1 мільйон».

Олександр Костюк, начальник КПП «Теплоенергопостач»:

«Стосовно на наступний рік як техніки, то ми будемо просити, якщо буде можливість звичайно, нам потрібен автокран. Всі знаєте … може завестись, може не завестись».

Зараз в Ірпінській громаді працюють 11 комунальних підприємств. Зокрема, це водоканал, теплопостач, УЖКГ «Ірпінь», Управління благоустрою, мунварта, центральна лікарня, «первинка» та інші. На всі ці підприємства на наступний рік попередньо передбачили майже 230 мільйонів гривень.

Валентина Кравченко, голова комісії з питань бюджету та фінансів:

«Це із загального фонду біля 190 мільйонів і з фонду розвитку це біля 37 мільйонів тобто разом ми зараз обґрунтовуємо суму на 227,6 мільйонів. З них 100 млн це зарплата і ще половина це комунальні послуги».

Слід зазначити, більшість ірпінських КП є збитковими. Лише чотири із одинадцяти отримали цього року прибутки і показали хороші фінансові результати. У депутатських комісіях кажуть, таку ситуацію слід терміново виправляти. Тим паче, в умовах, коли коштів у міській скарбниці катастрофічно не вистачатиме.

Андрій Літвинов, депутат ІМР, заступник голови депутатської комісії з ЖКГ:

«Сьогодні працюємо над тим, щоб підприємства показували свої прибутки, планували свої прибутки, вони хотіли самі заробляти кошти і, відповідно, щоб менше брали з бюджету і більше самі себе утримували і заробляли. Кожне підприємство має показати план, з яким воно буде виходити в прибуток і цей прибуток протягом року реалізовувати».

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!