В Ірпінській бібліотеці відкрилася виставка робіт Тетяни Федорової (фото)

73513623 2578857502400756 2746806648658984960 O

У Центральній міській бібліотеці Ірпеня відкрилася виставка робіт відомої майстрині-лялькарки Тетяни Федорової під назвою «Книга надихає на творчість».

Як повідомляється на фейсбук-сторінці відділу культури, національностей і релігій Ірпінської міської ради, Тетяна Федорова має звання заслуженого майстра народної творчості України, є лауреатом мистецьких премій ім. Данила Щербаківського (2009 р.), ім. Петра Верни (2013 р.) та премії «Київ» ім. Сергія Колоса (2018 р.). Ірпінська майстриня – учасниця всеукраїнських і міжнародних виставок і фестивалів. Нагороджена Почесною грамотою Міністерства культури і мистецтв України «За сумлінну працю та високий професіоналізм» (2003 р.), багатьма іншими дипломами і грамотами. Член Національної спілки майстрів народного мистецтва й Національної спілки журналістів України.

Етнографічних ляльок та ляльок в історичних костюмах Тетяна Федорова створює з 1992 р. Вперше в Україні за історичними, науковими, образотворчими та літературними джерелами вона реконструювала у формі етномоделей (мініатюр заввишки 18–20 см) зразки народного одягу регіонів України, а також історичного костюма.

Працює майстриня в різних техніках: порцеляна, текстиль, шкіра, папір, дерево, підлаковий розпис. Окрім порцелянових та м’яких текстильних ляльок, у її доробку є моташки, вузлові й вузликові ляльки, ляльки-подушки «Сонечко», а також картинки і плакетки, книжкові закладки і брошки, листівки й невеличкі «обереги», декоративні панно.

Ляльки Тетяни Федорової мають зріст від 3 до 60 см. Усі – ручної роботи. Доробок за 27 років творчості налічує близько 600 лише порцелянових і текстильних ляльок. Більшість із них – у приватних колекціях в Україні, Канаді, США, Великій Британії, Франції, Німеччині, Нідерландах, Іспанії, Ізраїлі, Італії, Угорщині, Росії, Лівані, Китаї, Сингапурі, Японії. Роботи майстрині експонуються в Національному музеї архітектури і побуту України (Пирогово), Музеї-будинку П. Тичини (с. Піски Чернігівської обл.), у Сингапурському музеї MINT, Ірпінському історико-краєзнавчому музеї.

Виставка Тетяни Федорової в бібліотеці працюватиме протягом місяця.

Фото Олега Гриба

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300