В Ірпінському ліцеї №1 встановили сонячну електростанцію (відео)

Ще одна школа Ірпінської громади стала енергонезалежною. Відтепер у періоди відключення світла живитиметься від сонця ліцей №1. Це – вже другий освітній заклад міста, забезпечений сонячною станцією  у межах всеукраїнського проєкту «100 сонячних шкіл України». Його ініціатором виступила благодійна організація «Фонд «Енергетична дія для України».

Юліана Оніщук, засновниця та президентка БО «Фонд «Енергетична дія для України»:

«Дуже важлива співпраця самої громади, надання нам усіх технічних показників, які необхідні для того, щоб оцінити, чи ми можемо поставити станцію і якої потужності. Але ми завжди фізично командою виїжджаємо для надання усіх технічних показників для того, щоб оцінити, чи ми можемо там поставити станцію і якої потужності».

У ліцеї №1 встановили гібридну сонячну електростанцію з 64 сонячних панелей потужністю 25 з половиною кВт. Станція підключена до загальної електромережі. Це дає можливість при потребі використовувати як енергію, накопичену від сонця, так і енергію, накопичену від мережі. За рік заклад зможе зекономити більше 45 тисяч гривень.

Олена Ілляшенко, директорка Ірпінського ліцею №1:

«Ця підстанція сьогодні вже функціонує, забезпечує цокольне приміщення,  а воно є найпростішим укриттям, перший другий і частинка третього поверху».

На урочисте відкриття сонячної станції в ліцей завітала велика делегація з Німеччини – партнери фонду «Енергетична дія для України». Підтримав ірпінців у запровадженні альтернативних джерел енергії і заступник Федерального канцлера й Федеральний міністр економіки й захисту клімату Ро́берт Га́бек. Він наголосив, зокрема, що відбудова зруйнованих об’єктів відбувається завдяки солідарності людей і багатьох країн. Також подякував  усім, хто долучився до цього проєкту енергонезалежності.

Варто зазначити, що проєкт «100 сонячних шкіл» уже реалізовано у 5 освітніх закладах України. Серед них – два ірпінські ліцеї  – №1 і «Мрія.

Андрій Герус, голова комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг:

«Ми хочемо, щоб таких об’єктів було більше, і щоб у нас такої генерації було побільше. Тому що розподілена генерація є певним запобіжником, щоб важче було зруйнувати або пошкодити нашу енергосистему».

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300