В ірпінському музеї відкрилися виставки петриківського розпису та української хустки

Photoeditorsdk Export 2021 12 08t145538.868

В Ірпінському історико-краєзнавчому музеї відкрилися дві нові виставки – петриківського розпису та української хустки.

В експозиції петриківського розпису представлені понад 60 оригінальних робіт із приватної колекції Василя Васильєва.

«Сонцем, квітами, дивовижними птахами наповнила нашу буденність виставка петриківського розпису з колекції Василя Васильєва, яка відкрилась у Ірпінському історико-краєзнавчому музеї. Самобутній, автентичний петриківський розпис – феномен українського орнаментального народного мистецтва, у якому відображено світогляд мешканців півдня України. Його використовують у декоруванні виробів із дерева, фарфору, скла, у візерунках для текстильних виробів, книжковій графіці. Він наближає сучасне мистецтво до народної творчості, є тією міцною ниточкою, яка поєднує сучасне і минуле. У 2013 році петриківський розпис було внесено до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО. Завітайте на виставку до міського музею, і вам взимку посміхнуться півонії, айстри, польові квіти, ягоди калини», – розповіла на своїй фейсбук-сторінці директорка міської бібліотеки Олена Циганенко.

«Якщо захочете більше дізнатися про це народне мистецтво, завітайте до Ірпінської міської публічної бібліотеки імені Максима Рильського, у фондах якої є фотоальбом «Петриківський розпис»», – додала вона.

«Виставка чудова! Побувавши на вернісажі, я ніби потрапила у Свято. Свято сонячних барв, співочих ліній, лагідних неповторних «цибульок» і розкішних квітів… Петриківка – це квітуче серце України. Низький уклін затятому збирачеві цього дива, колекціонеру, який нині мешкає в Ірпені, пану Василю Васильєву», – поділилася враженнями заслужена майстриня народної творчості України Тетяна Федорова.

Нагадаємо, колекція, зібрана Василем Васильєвим, налічує понад 400 творів петриківського розпису. З 1975 р. колекціонер постійно їздить у селище Петриківка на Дніпропетровщині, де зародилося це унікальне декоративно-орнаментальне мистецтво, та привозить звідти нові роботи. Він особисто знайомий з більшістю майстрів та веде з ними регулярне листування. З 2005 р. Васильєв систематично експонує свою колекцію. Уже відбулося більше 30 виставок. Крім того, колекціонер організовує виставки робіт сучасних майстрів петриківського розпису та майстер-класи.

На виставці «Українська хустка» в історико-краєзнавчому музеї представлені хустки з приватних колекцій Тетяни Федорової та головної зберігачки фондів музею Лариси Юхименко. Експозиція відкрилася до Всесвітнього дня української хустки, який віднедавна відзначається 7 грудня.

«Ініціатором свята виступила депутатка Вінницької обласної ради, президентка Міжнародного клубу успішних жінок України Людмила Станіславенко. Ініціативу підтримали депутатки, громадські діячки, акторки театру та кіно, викладачки і інші жінки в Україні та різних країнах світу. Вже у 2019 році свято відзначали не лише в Україні, але й в Іспанії, Канаді, США, Казахстані, Йорданії, Латвії, Індії та Португалії. Ірпінський історико-краєзнавчий музей запрошує усіх красунь прийти в хустці і сфотографуватися на фоні виставки хусток», – написав на своїй сторінці у фейсбуці директор музею Анатолій Зборовський.


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

НОВИНИ

В Ірпінській громаді створюють комісію з інвентаризації зелених насаджень

Сьогодні, 16:46

Детальніше
Ірпінці доєдналися до естафери «Біг заради гармонії»

Сьогодні, 12:20

Детальніше
В Ірпені створили робочу групу з експертної оцінки мистецьких ініціатив 

Сьогодні, 12:00

Детальніше
Муніципальна варта Ірпеня розпочала проводити серію тренінгів із тактичної медицини для учасників «Джури»

Сьогодні, 10:47

Детальніше
В Ірпені спецпризначенці та волонтери організували благодійний ярмарок (відео)

23 Apr 20:02

Детальніше
Ірпінська громада попрощалася з Валерієм Остапчуком (позивний «Туркмен»)

23 Apr 20:00

Детальніше
Мікроавтобус "Mercedes", дрони, генератор: бійці 117-ї бригади отримали допомогу від ірпінських благодійників

23 Apr 16:51

Детальніше
Припинено повноваження ірпінської депутатки Валентини Кравченко — партія "Нові Обличчя"

23 Apr 15:11

Детальніше
Всі новини
300x300