В Ірпінському відділі поліції запровадили систему Custody Records (відео)

УМОВНИЙ ЗАТРИМАНИЙ:

«У мене є скарги на поліцейських. Під час затримання застосували фізичну силу, внаслідок чого я впав та отримав тілесні ушкодження».

І як тепер зрозуміти, що сталося насправді? Поліцейські побили затриманого чи він сам наніс собі ушкодження, щоб відстрочити своє покарання? У таких ситуаціях може допомогти система Custody Records. Її запровадили в Ірпінському відділі поліції.

Руслан Горяченко, начальник Департаменту головної інспекції та дотримання прав людини Національної поліції:

«Перш за все це — людина, яка навчена. Це – інспектор з прав людини. Нова посада в поліції, яка дає можливість фіксувати всі дії з затриманою особою. Далі інфраструктура, яку ви сьогодні побачили, плюс відеоспостереження. І найголовніше — це підсистема. Тобто все те, що відбувається із затриманою особою, вноситься у підсистему. І будь-який поліцейський, який має доступ, може подивитися, що відбувалося».

Систему тут почали запроваджувати ще до повномасштабного вторгнення. Закінчили вже під час відбудови зруйнованого відділу. Custody Records супроводжує людину від моменту фактичного затримання і до прийняття рішення в суді. Щоб показати як вона працює, журналістів та гостей пустили туди, де зазвичай сторонніх немає.

У результаті запровадження нової системи суттєво змінилися умови перебування затриманого в ізоляторі тимчасового тримання. У камері він може самостійно відчинити вікно, має гарячу та холодну воду, може зробити собі чай тощо.

А головне — тепер тут є кнопка виклику чергового. Затриманий може натиснути її, коли він погано почувається або ж хоче про щось повідомити. З іншого боку — в коридорі така ж кнопка є для поліцейського, якщо потрібно втручання колег.

Також в ізоляторі передбачена камера для людей з інвалідністю. А на підлозі в коридорі розташована спеціальна тактильна плитка для людей із вадами зору. Поліцейські кажуть, що це не тільки для затриманих, а й для можливих відвідувачів.

Руслан Горяченко, начальник Департаменту головної інспекції та дотримання прав людини Національної поліції:

«Кожна камера є на відео. Повністю весь ізолятор тимчасового тримання, а також прилегла територія. Окрім того, інспектор може передивитися відео, що відбувалося раніше».

Такі нововведення схвалюють як самі поліцейські, так і колишні затримані.

Андрій Яровий, захисник прав наркозалежних людей:

«У минулому я наркозалежна людина. І хоча я ніколи не крав, у нас в державі і досі наркоспоживання криміналізоване, тому я бував у таких місцях. І коли я сьогодні порівнював те, що я бачив, і з тим, що було колись, це — як земля і небо».

Максим Адашан, інспектор сектору реагування патрульної поліції:

«У відділку за допомогою системи Custody Records тепер постійно писатимуться будь-які дії. Це навіть краще. Для затриманих може не дуже, якщо вони будуть уникати та провокувати. А для нас, для поліції, дуже добре».

Ірпінський відділ став першим в області, де запровадили систему Custody Records. Загалом по Україні вона працює у 97 підрозділах. Національна поліція України впроваджує систему за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», Української фундації правової допомоги та Експертного Центру з Прав Людини.

Роман Романов, директор програми «Права людини і правосуддя» Міднародного фонду «Відродження»:

«Дуже приємно, що сьогодні в Ірпені ми говоримо не просто про нормальне відновлення роботи поліції, але відновлення в тому форматі, за який нам не соромно. Ми можемо говорити з будь-якими європейськими партнерами про те, що ми розуміємо, що, в який момент має відбуватися, які наслідки за собою тягне. Ми маємо трохи більше відчуття безпеки, ніж воно було раніше. Ми маємо більше сподівання на справедливість, ніж було раніше».

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300